Olasz kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, sütő, szita, tepsi
Eljárások: dagasztás, formázás, gyúrás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, sütés, szitálás

Adag: 2 egész

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg fehér liszt
½ teáskanál méz
2 evőkanál fehér liszt
1 kevés durumbúzaliszt
3 ¾ dl víz
1 evőkanál meleg víz
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál só
2 zacskó élesztőpor

vagy

3 dkg friss élesztő

Elkészítés:

1. Az élesztőt egy evőkanál meleg vízben 15 perc alatt felfuttatjuk.

2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük az élesztős keveréket és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát 18 órára kiolajozott tálba rakjuk.

3. A kelési idő letelte után a tésztát deszkára borítjuk. A mézet, a vizet, a sót összekeverjük a maradék 2 evőkanál liszttel. A keveréket a tésztával összegyúrjuk.

4. Kiolajozott tálba rakjuk, és további 30 percig hagyjuk kelni. Két lapos, papucsforma kenyeret készítünk. Újabb 60 percen át pihentetjük.

5. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). A cipókat megszórjuk durumliszttel, sütőbe rakjuk, 10 percig sütjük.

6. A sütő hőfokát 180 fokra mérsékeljük (gáztűzhelynél 4-es fokozat), és még 40 percig sütjük.