Pikáns pite orosz salátával Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, sütő, sütőforma, sütőpapír, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütőforma bélelése, szűrés, vakon sütés
Adag: 1 sütőforma (6 főre)
Elkészítés:
1. Ha a tészta elkészült, a hűtőbe rakjuk.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy 23 centiméteres kerek sütőformát. A tésztát kissé lisztezett gyúródeszkán 5 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Kibéleljük a sütőformát, az oldalakat is. A tésztát villával megszurkáljuk, beborítjuk sütőpapírral és egy kiló szárazbabbal. Ezzel a súllyal borítva 20 perc alatt világosbarnára sütjük. Levesszük a papírt és a babot.
3. A zöldségeket forró, sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük. A főtt burgonyát, a sárgarépát felkockázzuk, a zöldbabot kis darabokra vágjuk. Néhány zöldséget díszítésnek félrerakunk.
4. A majonézt a kész zöldségekkel összekeverjük, a tésztára öntjük, zöldségdarabokkal díszítjük.
Majonéz
1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.
Tojásos tészta
1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.
2. Hozzáadjuk a tojássárgáját is. A vajjal összemorzsoljuk.
3. A jeges vízzel kemény tésztát gyúrunk. Cipót formálunk, nejlonzacskóban vagy folpackban 60 percre hűtőszekrénybe rakjuk.
Az aktuális recept szerint használjuk a tésztát.