Kukoricakorpás pizza Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: gyúródeszka, kenőkés, keverőtál, konyharuha, pizzasütő tepsi, sütő
Eljárások: dagasztás, kelesztés, kikeverés, sütés

Adag: 1 darab (30 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál bazsalikom
25 dkg ricotta
1 adag pizzatészta
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 és ¼ dl paradicsomszósz
1 csipet só

Elkészítés:

1. A tésztát elkészítjük, de a sima fehér liszt felét kukoricakorpával helyettesítjük, majd félrerakjuk kelni.

2. Kiolajozunk egy 30 centiméteres pizzasütőt.

3. 90 perces kelési idő után a tésztát átgyúrjuk és kézzel a tepsibe simítjuk. A tésztára öntjük a paradicsomszószt, és még 30 percig kelesztjük.

4. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), és 25 percig sütjük a pizzát.

5. A ricottát, a bazsalikomot és a sót összekeverjük, a sütőből kivett tésztára kenjük. Olajjal meghintjük, még 5 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Paradicsomszósz

100 dkg hámozott, darabolt paradicsom
6 dkg apróra vágott szárított paradicsom
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál friss, apróra vágott oregánó
1 evőkanál bazsalikom
1 evőkanál friss majoránna
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A fokhagymát 4 evőkanál olajon megpirítjuk.

2. Hozzáadjuk az oregánót, a majoránnát, a bazsalikomot, a paradicsomot. Belekeverjük a napon szárított paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.

3. Lefedjük, majd 45 percig alacsony hőfokon, néha kevergetve megfőzzük.

Ezt a paradicsomszószt főtt tésztákhoz, rizshez, burgonyához, puliszkához, tönkölybúzamaghoz, árpagyöngyhöz is felhasználhatjuk.

Pizzatészta

45 dkg liszt
7 gramm élesztőpor vagy
2.5 dkg élesztő
1.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor
0.5 teáskanál só

1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.

2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)

3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.

4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk – lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)

5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.

6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.

(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)