Kukoricakorpás pizza Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Adag: 1 darab (30 centiméteres)
Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, de a sima fehér liszt felét kukoricakorpával helyettesítjük, majd félrerakjuk kelni.
2. Kiolajozunk egy 30 centiméteres pizzasütőt.
3. 90 perces kelési idő után a tésztát átgyúrjuk és kézzel a tepsibe simítjuk. A tésztára öntjük a paradicsomszószt, és még 30 percig kelesztjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), és 25 percig sütjük a pizzát.
5. A ricottát, a bazsalikomot és a sót összekeverjük, a sütőből kivett tésztára kenjük. Olajjal meghintjük, még 5 percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Paradicsomszósz
1. A fokhagymát 4 evőkanál olajon megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk az oregánót, a majoránnát, a bazsalikomot, a paradicsomot. Belekeverjük a napon szárított paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
3. Lefedjük, majd 45 percig alacsony hőfokon, néha kevergetve megfőzzük.
Ezt a paradicsomszószt főtt tésztákhoz, rizshez, burgonyához, puliszkához, tönkölybúzamaghoz, árpagyöngyhöz is felhasználhatjuk.
Pizzatészta
1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)
3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.
4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk – lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)
5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.
6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.
(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)