MANDULÁS-NARANCSOS ROPOGÓS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, nyújtófa, sütemény kiszúró formák, sütő, sütőpapír, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darálás, formákkal való kiszúrás, formázás, forralás, gyúrás, julienre vágás, kikeverés, nyújtás, préselés, sütés, turmixolás

Adag: 1 tepsi (54 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 evőkanál darált mandula
13 dkg darabolt vaj
14 dkg liszt
A díszítéshez:
ízlés szerint csíkokra vágott narancshéj
A narancskrémhez:
1 és ¼ dl narancslé
1 kiskanál barna cukor
2 kiskanál méz
3 dkg vaj
13 dkg krémsajt

Elkészítés:

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. A lisztet a mandulával meg a vajjal összegyúrjuk, cipót formázunk belőle.

2. A tésztát két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, és 3 cm átmérőjű korongokat vagy csillagokat szúrunk ki belőle. 10 percig sütjük, és a tepsiről még langyosan lefejtjük.

3. A narancskrémhez a narancslevet a mézzel, a cukorral meg a vajjal kis lángon addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Fedő nélkül addig forraljuk, amíg a krém a felére be nem sűrűsödik, majd a tűzről levesszük. A krémsajtot a turmixgépben felhabosítjuk, majd a narancskrémet is beleverjük.

4. Ha a kis sütemények kihűltek, habcsővel vagy kiskanállal a narancskrémet rányomjuk. A kis kekszek tetejét még hajszálvékonyra szeletelt narancshéjcsíkokkal is díszíthetjük.