Skót pórés-aszaltszilvás csirkeleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: csontozókés, fazék, hűtőszekrény, kés, keverőtál, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hártyázás, hűtés, kicsontozás, kimagozás, lehabozás, zsírtalanítás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A csirkét több darabba vágjuk, és a zsiradékot meg a bőrét eltávolítjuk. Fazékba tesszük, és vízzel felöntve lassan forraljuk, a keletkező habot a tetejéről leszedjük.
2. A karikákra vágott póréhagymát, a kimagozott szilvát meg a rizst hozzáadjuk, és megsózzuk, megborsozzuk. Lefedve kis lángon 120-150 percig főzzük. Ha kell, utánaízesítjük.
3. A levest kissé hűlni hagyjuk, majd a húst kivesszük, kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágva a levesbe visszarakjuk, és ha lehet, egy éjszakára hideg helyre állítjuk, hogy az ízek összeérjenek. Másnap a leves tetején megdermedt zsírréteget leszedjük, csak utána melegítjük fel és tálaljuk. (Sokkal jobb lesz ugyanis a leves íze, ha lezsírozzuk.)