Skót pórés-aszaltszilvás csirkeleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csontozókés, fazék, hűtőszekrény, kés, keverőtál, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hártyázás, hűtés, kicsontozás, kimagozás, lehabozás, zsírtalanítás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150-200 dkg-os csirke
20 dkg aszalt szilva
22 és fél dl víz
3 nagyobb póréhagyma
2 evőkanál rizs
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A csirkét több darabba vágjuk, és a zsiradékot meg a bőrét eltávolítjuk. Fazékba tesszük, és vízzel felöntve lassan forraljuk, a keletkező habot a tetejéről leszedjük.

2. A karikákra vágott póréhagymát, a kimagozott szilvát meg a rizst hozzáadjuk, és megsózzuk, megborsozzuk. Lefedve kis lángon 120-150 percig főzzük. Ha kell, utánaízesítjük.

3. A levest kissé hűlni hagyjuk, majd a húst kivesszük, kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágva a levesbe visszarakjuk, és ha lehet, egy éjszakára hideg helyre állítjuk, hogy az ízek összeérjenek. Másnap a leves tetején megdermedt zsírréteget leszedjük, csak utána melegítjük fel és tálaljuk. (Sokkal jobb lesz ugyanis a leves íze, ha lezsírozzuk.)

Ez a zamatos leves skót különlegesség, és többnyire ünnepi alkalmakra főzik. Leszűrve is lehet tálalni, ha az áttetsző erőlevest szeretjük.