TENGER GYÜMÖLCSEI LEVES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, lábas, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, forrázás, főzés, hámozás, rák előkészítése, sütés, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg királyrák
2 szál fenyérfű
4 dl tej
12 dkg üvegtészta
2 kisebb uborka
25 dkg friss szójacsíra
1 szál mentalevél
1 dl olaj
10 dl víz
6 szem csípős pirospaprika
1 nagyobb összevágott vöröshagyma
2 gerezd szeletelt fokhagyma
1 kiskanál kurkuma
1 evőkanál őrölt koriander
1 kiskanál rákpaszta
1 evőkanál kókuszreszelék
3 kiskanál só
1 kiskanál barna cukor
1 evőkanál gyömbérpor

vagy

1 ágacska friss, szeletelt gyömbér

Elkészítés:

1. A rákokat alaposan megtisztítjuk. A fejeket és a páncélokat 2 evőkanál olajon, kevergetve megbarnítjuk, és a vízzel felengedjük (1. kép). 15 percig kis lángon főzzük, majd leszűrjük, a levét félretesszük.

2. A csípős paprikát, a vörös- és fokhagymát, a gyömbért, a kurkumát meg a koriandert turmixgépben pépesítjük. A maradék olajat megforrósítjuk, és a hagymakeveréket meg a rákpasztát beleforgatjuk. Az összetört fenyérfű szárat hozzáadva 3 percig kevergetve sütjük (2. kép).

3. A rák főzővizével felöntjük, és 10 percig kis lángon főzzük. A tejet, a kókuszreszeléket meg a cukrot hozzáadva megsózzuk, és fedő nélkül még 5 percig főzzük. Ekkor a rákhúsdarabokat is beletesszük. Két perc alatt pirosra főzzük, majd kiszedjük (3. kép), és félretesszük.

4. Egy másik edényben vizet forralunk, és a tésztát 2 percig főzzük, majd leszűrjük. Az uborkát 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. A szójacsíra végeit lecsipkedjük (4. kép). A tésztát nagy tálba tesszük, az uborkacsíkokkal meg a szójacsírával megszórjuk, és a rákdarabokkal beborítjuk. A levest ráforrázzuk, és összevagdalt mentával megszórjuk.