Erőleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, géz, húsdaráló, kés  , keverőtál  , séfkés  , szűrő  , tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, hámozás, hártyázás, kikeverés, lehabozás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dl marhaalaplé
35 dkg marhalábszár
3 db tojásfehérje
2 db összevágott paradicsom
1 szál póréhagyma
6 db zellerlevél
2 szál sárgarépa
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
A tálaláshoz:
1 kisebb csíkokra vágott póréhagyma
2 szál csíkokra vágott sárgarépa

Elkészítés:

1. A húst valamennyi zsiradékától megszabadítjuk, majd nagyon apróra vagdaljuk vagy megdaráljuk.

A répát, a zellerszárat és a póréhagymát szintén finomra vagdaljuk (1. kép), és a paradicsommal, a hússal és a tojásfehérjével egy nagy fazékba rakjuk, jól összekeverjük.

2. A húslevest felmelegítjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk, és apránként, állandóan keverve a húsos-zöldséges keverékhez öntjük. Tovább keverve 10 perc alatt lassan felforraljuk. Utána kis lángon keverés nélkül 35 percig forraljuk, a tetején képződő habot időnként félrehúzzuk (2. kép).

3. Utána egy nagy tésztaszűrőt batisztdarabbal vagy dupla gézdarabbal kibélelünk, és a levest ezen egy tiszta edénybe átszűrjük. Ha kell, utánaízesítjük, és a már kitálalt leves tetejére hajszálvékony répa-, illetve pórécsíkokat szórunk (de csak az utolsó pillanatban, nehogy belesüllyedjen).

Még tartalmasabb, ha – a többnyire csészékben tálalt – forró levesbe úgy ütünk 1-1 tojássárgát, hogy egészben maradjon.
Az átlátszó, zamatos erőleves az ünnepi ebéd elegáns bevezetője lehet.

Marhahúsleves-alap

2 db hámozott, darabolt zellergumó
2 szál darabolt sárgarépa
200 dkg marhacsont
12 szem bors
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 fej héjas, negyedekre vágott vöröshagyma

1. A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. A csontokat tepsire fektetve 30 percig sütjük. Utána a répát meg a hagymát köré terítjük, és még 20 percre visszatesszük. 2. A csontokat a répával és hagymával együtt egy nagy fazékba átrakjuk. A tepsibe negyed liter vizet öntünk, fakanállal a tepsi alját felkaparjuk, és ezt a levet a fazékba öntjük. 3. A zellert, a többi vizet és a zöldfűszer-keveréket is hozzáadjuk, majd fedő nélkül kis lángon 4 óráig főzzük, a tetején képződött habot szűrőlapáttal időnként leszedjük. Végül a levest sűrű szitán átszűrjük, a csontot és a zöldségfélét kidobjuk. Gyorsan lehűtjük, és a hűtőszekrényben tároljuk. A tetején lévő zsírréteget leszedjük.