Erőleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, géz, húsdaráló, kés , keverőtál , séfkés , szűrő , tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, hámozás, hártyázás, kikeverés, lehabozás, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A húst valamennyi zsiradékától megszabadítjuk, majd nagyon apróra vagdaljuk vagy megdaráljuk.
A répát, a zellerszárat és a póréhagymát szintén finomra vagdaljuk (1. kép), és a paradicsommal, a hússal és a tojásfehérjével egy nagy fazékba rakjuk, jól összekeverjük.
2. A húslevest felmelegítjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk, és apránként, állandóan keverve a húsos-zöldséges keverékhez öntjük. Tovább keverve 10 perc alatt lassan felforraljuk. Utána kis lángon keverés nélkül 35 percig forraljuk, a tetején képződő habot időnként félrehúzzuk (2. kép).
3. Utána egy nagy tésztaszűrőt batisztdarabbal vagy dupla gézdarabbal kibélelünk, és a levest ezen egy tiszta edénybe átszűrjük. Ha kell, utánaízesítjük, és a már kitálalt leves tetejére hajszálvékony répa-, illetve pórécsíkokat szórunk (de csak az utolsó pillanatban, nehogy belesüllyedjen).
Marhahúsleves-alap
1. A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. A csontokat tepsire fektetve 30 percig sütjük. Utána a répát meg a hagymát köré terítjük, és még 20 percre visszatesszük. 2. A csontokat a répával és hagymával együtt egy nagy fazékba átrakjuk. A tepsibe negyed liter vizet öntünk, fakanállal a tepsi alját felkaparjuk, és ezt a levet a fazékba öntjük. 3. A zellert, a többi vizet és a zöldfűszer-keveréket is hozzáadjuk, majd fedő nélkül kis lángon 4 óráig főzzük, a tetején képződött habot szűrőlapáttal időnként leszedjük. Végül a levest sűrű szitán átszűrjük, a csontot és a zöldségfélét kidobjuk. Gyorsan lehűtjük, és a hűtőszekrényben tároljuk. A tetején lévő zsírréteget leszedjük.