GYÖMBÉRES-FOKHAGYMÁS GARNÉLASALÁTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: keverőtál, reszelő, salátástál, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, wok, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habarás, hámozás, hevítés, julienre vágás, keverve sütés, kikeverés, pirítás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A kukoricalisztet egy kevés levessel egy kis tálban simára keverjük. Belekeverjük a szójaszószt, a cukrot és a megmaradt levest.
2. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntünk 1 evőkanálnyi olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a fokhagymát, a gyömbért, a hagymát és a garnélát, majd erős lángon, keverés közben 5 percig pirítjuk, amíg a rák megsül és rózsaszínű lesz. Kivesszük a wokból.
3. Újra felhevítjük a wokot, beleöntünk 1 evőkanálnyi olajat, és erős lángon, folyamatosan kevergetve, 3-4 percig sütjük a gyufaszálnyi csíkokra vágott sárgarépát és zellert, a zsenge hüvelyes cukorborsót és a kis darabokra vágott kígyóbabot. Felöntjük a mártással, és addig keverjük, amíg a mártás felforr és besűrűsödik.
4. Visszatesszük a garnélát a wokba, és 1-2 percig keverjük, amíg felmelegszik. Vízitorma-ágyon tálaljuk, és megszórjuk a durvára aprított földimogyoróval.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.