ALMÁS KENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita
Eljárások: habverés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral
Adag: 1 sütőforma
vagy
Elkészítés:
1. Egy 21 x 14 cm nagyságú püspökkenyérformát vajjal vagy olajjal kikenünk, és az alját meg az oldalát sütőpapírral kibéleljük. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojást apránként beledolgozzuk, s alaposan elkeverjük. A vanília eszenciával vagy a vaníliás cukorral ízesítjük.
2. Az almát megtisztítjuk, megreszeljük, és a masszához adjuk. Az átszitált lisztet evőkanállal belekeverjük, eldolgozzuk, majd az előkészített formába simítjuk. A második almát is meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és vékonyan felszeletelve a tészta tetejére fektetjük. A meleg sütőbe tolva kb. 75 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tűt vagy fogvájót szárazon húzzuk ki. A sütőből kivéve a formában még 10 percig állni hagyjuk, majd rácsra vagy deszkára borítva a sütőpapírt lehúzzuk róla. A süteményt a talpára állítjuk, és a tetejét baracklekvárral megkenjük.