SIENA-TORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás
Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk; sütőpapírral az alját és az oldalát is beborítjuk (1. kép) úgy, hogy 1 cm magasan a perem fölé érjen.
2. A sokféle gyümölcsöt apróra vágjuk, a liszt, a kakaó meg a fűszerek keverékét rászitáljuk (2. kép), és összekeverjük.
3. A cukrot a mézzel simára keverjük, és lassan addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad (3. kép). Még 1 percig főzzük, majd forrón a gyümölcsös lisztre öntjük. Evőkanállal addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll.
4. Az előkészített formába töltjük, és vizes kézzel a tetejét elegyengetjük (4. kép). A sütőben 35-40 percig sütjük. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd alufóliára borítjuk A fóliába csomagolva legalább 2 napig állni hagyjuk, ezután kibontva porcukorral megszórjuk, és apró háromszögekre vágjuk.