SIENA-TORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás

Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg méz
20 dkg szárított füge
2 db reszelt héja narancs
13 dkg pirított dió
13 dkg hámozott, pirított mandula
20 dkg cukrozott sárgabarack

vagy

20 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg aszalt ananász

vagy

20 dkg cukrozott ananász
10 dkg kristálycukor
½ kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg rétesliszt
1 evőkanál kakaó

Elkészítés:

1. Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk; sütőpapírral az alját és az oldalát is beborítjuk (1. kép) úgy, hogy 1 cm magasan a perem fölé érjen.

2. A sokféle gyümölcsöt apróra vágjuk, a liszt, a kakaó meg a fűszerek keverékét rászitáljuk (2. kép), és összekeverjük.

3. A cukrot a mézzel simára keverjük, és lassan addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad (3. kép). Még 1 percig főzzük, majd forrón a gyümölcsös lisztre öntjük. Evőkanállal addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll.

4. Az előkészített formába töltjük, és vizes kézzel a tetejét elegyengetjük (4. kép). A sütőben 35-40 percig sütjük. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd alufóliára borítjuk A fóliába csomagolva legalább 2 napig állni hagyjuk, ezután kibontva porcukorral megszórjuk, és apró háromszögekre vágjuk.

A Siena-torta hazája a toszkán város, Siena, Itália-szerte panforténak hívják. Kávéhoz kínálják, illetve díszpapírba csomagolva, szalaggal átkötve kedves karácsonyi ajándék.
Könnyebben meghámozható a mandula, ha leforrázzuk, majd 2-3 percig állni hagyjuk a vízben.
A mandulát úgy pirítjuk meg, hogy egy sütőlapra tesszük, és előre 180 °C fokos sütőbe vagy 4-es fokozatú gázsütőbe tesszük 5-10 percre. Grill alatt is megpiríthatjuk, ekkor gyakran forgassuk, mert a mandula gyorsan megég.
Ebből az alapanyag mennyiségből két kisebb – 17-17 cm átmérőjű – tortát is készíthetünk.
A becsomagolt süteményt a hűtőszekrényben három hónapig is eltarthatjuk.