DATOLYÁS DIÓSSZELET Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, serpenyő, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés

Adag: 2 sütőforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 dkg dió
30 dkg apróra vágott datolya
1 db simára kevert tojás
20 dkg rétesliszt
½ kiskanál sütőpor
½ kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg vaj
1 és ⅓ dl víz
15 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. Két hosszú, gömbölyű aljú (17 cm hosszú, 8 cm széles) formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel jól elkeverjük, majd a diót is hozzáadjuk. A közepébe üreget vájunk.

2. A vajat a cukorral, a vízzel meg a datolyával egy közepes serpenyőbe töltjük, és kevergetve lassan felmelegítjük, hogy a vaj meg a cukor feloldódjon. Kihűtjük.

3. A vajas keveréket és a tojást a liszt közepébe öntjük, apránként beledolgozzuk. Elosztva az előkészített formákba töltjük, és kb. 60 percig sütjük – vagy amíg a beleszúrt tűt tisztán ki nem tudjuk húzni belőle. A tésztát a formákban még 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítjuk. Felszeletelve, vajjal kínáljuk.