DATOLYÁS DIÓSSZELET Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, serpenyő, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés
Adag: 2 sütőforma
Elkészítés:
1. Két hosszú, gömbölyű aljú (17 cm hosszú, 8 cm széles) formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel jól elkeverjük, majd a diót is hozzáadjuk. A közepébe üreget vájunk.
2. A vajat a cukorral, a vízzel meg a datolyával egy közepes serpenyőbe töltjük, és kevergetve lassan felmelegítjük, hogy a vaj meg a cukor feloldódjon. Kihűtjük.
3. A vajas keveréket és a tojást a liszt közepébe öntjük, apránként beledolgozzuk. Elosztva az előkészített formákba töltjük, és kb. 60 percig sütjük – vagy amíg a beleszúrt tűt tisztán ki nem tudjuk húzni belőle. A tésztát a formákban még 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítjuk. Felszeletelve, vajjal kínáljuk.