CSERESZNYÉS KUGLÓF Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, kuglófsütő, lábas, sütő, tűzhely
Eljárások: gőzölés, kevert tészta kikeverése, kimagozás, pihentetés, sütés, szikkasztás

Adag: 1 sütőforma (20 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dl kimagozott cseresznyebefőtt

vagy

2 dl cukrozott cseresznye
1 dl tej
1 csomag sütőpor
22 dkg rétesliszt
2 db simára kevert tojás
13 dkg kristálycukor
9 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor

vagy

1 evőkanál vaníliaesszencia
A mázhoz:
2 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 evőkanál málnaszörp

vagy

1 evőkanál meggyszörp

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű kuglófformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, majd kilisztezzük. A cukrozott gyümölcsöt (vagy kimagozott befőttet) papírtörölközővel leitatjuk (1. kép). A vajat a cukorral habosra kikeverjük, a tojást apránként beledolgozzuk, majd a vaníliát is hozzáadjuk.

2. A lisztből egy keveset a gyümölcshöz keverünk, a többit a sütőporral elkeverve a tésztához adjuk (2. kép). Végül a lisztes gyümölcsöt is beledolgozzuk.

3. A kikent formába töltjük, és meleg sütőben kb. 35 percig sütjük. Ajánlatos a végén a közepébe tűt szúrni, hogy lássuk: a kuglóf teljesen átsült-e (3. kép). A sütőből kivéve még 10 percig a formában pihentetjük, ezután rácsra vagy deszkára borítjuk, majd a talpára állítjuk.

4. A mázhoz a porcukrot a vajjal meg a meggylével vagy málnaszörppel kikeverjük (4. kép), és az edényt gőz fölött kevergetve addig melegítjük, amíg, a vaj el nem olvad. Evőkanállal a kuglóf gerincére locsoljuk, hogy az oldalán szépen lecsorogjon.

Mielőtt a máz megkeményedne, a tetejére kókuszreszeléket hinthetünk, ami szépen rátapad, s díszíti a süteményt.
Jól záródó dobozba téve a hűtőszekrényben két napig is frissen eláll. Máz nélkül a mélyhűtőben akár egy hónapig is eltartható.