CSERESZNYÉS KUGLÓF Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, kuglófsütő, lábas, sütő, tűzhely
Eljárások: gőzölés, kevert tészta kikeverése, kimagozás, pihentetés, sütés, szikkasztás
Adag: 1 sütőforma (20 centiméteres)
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű kuglófformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, majd kilisztezzük. A cukrozott gyümölcsöt (vagy kimagozott befőttet) papírtörölközővel leitatjuk (1. kép). A vajat a cukorral habosra kikeverjük, a tojást apránként beledolgozzuk, majd a vaníliát is hozzáadjuk.
2. A lisztből egy keveset a gyümölcshöz keverünk, a többit a sütőporral elkeverve a tésztához adjuk (2. kép). Végül a lisztes gyümölcsöt is beledolgozzuk.
3. A kikent formába töltjük, és meleg sütőben kb. 35 percig sütjük. Ajánlatos a végén a közepébe tűt szúrni, hogy lássuk: a kuglóf teljesen átsült-e (3. kép). A sütőből kivéve még 10 percig a formában pihentetjük, ezután rácsra vagy deszkára borítjuk, majd a talpára állítjuk.
4. A mázhoz a porcukrot a vajjal meg a meggylével vagy málnaszörppel kikeverjük (4. kép), és az edényt gőz fölött kevergetve addig melegítjük, amíg, a vaj el nem olvad. Evőkanállal a kuglóf gerincére locsoljuk, hogy az oldalán szépen lecsorogjon.