Majonéz Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 10 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, kés, keverőtál
Eljárások: kikeverés, préselés
Adag: 1 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db tojássárgája
1 kiskanál dijoni mustár
2 dl extraszűz olívaolaj
4 kiskanál citromlé
1 csipet porcukor
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
Elkészítés:
1. A tojássárgát közepes nagyságú tálba ütjük. Díjoni (csípős) mustárt és 2 kiskanál citromlét adunk hozzá, és fél perc alatt habosra keverjük.
2. Az olívaolajat, eleinte csak cseppenként, majd nagyon vékony sugárban beleverjük: ahogy nő a beledolgozott olaj mennyisége, úgy vastagodik, sűrűsödik a majonéz.
3. Utána még 2 kiskanál citromlével, sóval, őrölt borssal is ízesítjük (csipetnyi porcukorral is szelídíthetjük az ízét).
Salátaöntet készítéséhez, esetleg különféle halételekhez, de a rántott zöldségfélékhez is elmaradhatatlan köret a majonéz.