Kínai citrommártás Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 15 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, habarás, kikeverés, préselés
Adag: 1 adag (0.2 liter)
Elkészítés:
1. A citromlevet a húslevessel, a vízzel, a mézzel, a cukorral és a gyömbérporral kis lábasban összekeverjük. Addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad.
2. A lángot nagyobbra állítjuk, a keveréket felforraljuk, majd 1 evőkanálnyi vízzel simára kevert keményítővel besűrítjük. A tűzről lehúzva az átlósan felszeletelt hagymát belekeverjük, és megsózzuk.
Kínálhatjuk melegen, főtt zöldségféléhez, tavaszi tekercshez, serpenyőben sült csirkehúshoz vagy rántott halhoz.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.