Kínai citrommártás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 15 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, habarás, kikeverés, préselés

Adag: 1 adag (0.2 liter)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ dl citromlé
1 evőkanál méz
½ kiskanál gyömbérpor
2 szál újhagyma
½ dl tyúkhúsleves
1 dl víz
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál étkezési keményítő
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A citromlevet a húslevessel, a vízzel, a mézzel, a cukorral és a gyömbérporral kis lábasban összekeverjük. Addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad.

2. A lángot nagyobbra állítjuk, a keveréket felforraljuk, majd 1 evőkanálnyi vízzel simára kevert keményítővel besűrítjük. A tűzről lehúzva az átlósan felszeletelt hagymát belekeverjük, és megsózzuk.

Kínálhatjuk melegen, főtt zöldségféléhez, tavaszi tekercshez, serpenyőben sült csirkehúshoz vagy rántott halhoz.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.