FRANCIA GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 10 perc  Munkaidő: 5 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés

Adag: 1 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 szelet gyümölcskenyér
1 gombóc fagylalt
1 evőkanál tej
1 db tojás
4 dkg vaj
ízlés szerint juharszirup

Elkészítés:

1. A tojást a tejjel simára keverjük.

2. A gyümölcskenyérszeletet (püspökkenyeret) belemártjuk, lecsepegtetjük, majd a vajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük.

3. A kenyeret átlósan félbevágjuk, és a tetejére fagylaltot teszünk, juharsziruppal meglocsoljuk. Dzsemmel is tálalhatjuk.

GYÜMÖLCSKENYÉR

25 dkg piskótamorzsa
15 dkg fekete mazsola
10 dkg arany mazsola
5 dkg vágott kandírozott cseresznye
1 db összevágott kandírozott gyömbér
1 teáskanál tejpor
35 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
0.5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál só
20 dkg hideg, darabolt vaj
1.5 evőkanál juharszirup
3 db tojás
4 dkg barna cukor
1.5 dl meleg víz
A sütőformához::
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj

1. A sütőt 180 ‘C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű sütőformát duplán kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést), a papírt kenőecset segítségével megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. A tejport, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszerkeveréket és a sót összekeverjük, és egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a hűtött, kis darabokra vágott vajat, kézzel morzsásra eldolgozzuk.

3. Keverőtálba öntjük a sötét juharszirupot a meleg vízzel. Hozzáadjuk a tojásokat, és jól összekeverjük.

4. A piskótamorzsát konyhai robotgépben finomra aprítjuk, nagy tálba öntjük. Belekeverjük a barna cukor kisebbik felét, a kétféle mazsolát, a kandírozott cseresznyét és gyömbért, majd a lisztes-vajas keveréket, jól összedolgozzuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a szirupos keveréket, és az egészből sima tésztát gyúrunk.

5. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét kanállal elsimítjuk. A maradék barna cukrot a tetejére szórjuk, és a sütőben 90 percen át sütjük, amíg a teteje megkeményedik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa).