Sült pulyka „Öreg” módra Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 10 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kacsasütő, kés, keverőtál, sütő
Eljárások: burkolás, darabolás, szeletelés, sütés

Adag: 7-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db bébipulyka
3 db babérlevél
½ pohár konyak
4 evőkanál olaj
¼ liter húsleves
7 levél zsálya
20 dkg húsos füstölt szalonna
½ dkg rozmaring
3 dkg vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

Mossuk és szárítsuk meg a pulykát.

Vágjuk finomra a rozmaringot, a zsályát, és a babérlevéllel együtt tegyük egy tálba.

Adjunk hozzá 2 kanál sót, csipetnyi borsot és jól keverjük össze.

Kenjük ki vajjal a pulyka belsejét és szórjuk bele az összevágott fűszerek felét.

Tegyük egy megfelelő nagyságú lábasba. Öntsük a pulykára az olajat, szórjuk meg a fűszerek másik felével és tegyük rá a szalonnaszeleteket.

Meleg sütőben kb. 20 percig süssük öntsük rá a konyakot, és lassú tűzön még további 2 órán keresztül süssük.

Néha locsoljuk meg a saját levével és a húslevessel.

Szép pirosra sütve tálaljuk.

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Adhatunk mellé burgonyapürét vagy vajon párolt idényzöldséget is.
Egy kb. 3 kg-os bébi pulykát válasszunk a recept elkészítéséhez.