Paplanos fasírt Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, kimagozás, lerakás/rétegezés, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg burgonya
40 dkg darált borjúhús

vagy

40 dkg darált sertéshús
3 dl tejszín
10 dkg reszelt edami sajt
1 evőkanál olaj
3 dkg vaj
2 szál szeletelt póréhagyma
2 kisebb hegyes, apróra vágott paprika
1 kiskanál friss, összevágott oregánó

Elkészítés:

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. Az olajat a vajjal megforrósítjuk, és a pórét kis lángon, 2 percig pároljuk benne. A paprikát meg a húst beleforgatjuk, és erős lángon, kevergetve, 4 percig sütjük, hogy a nedvessége elpárologjon. Közben a kis húsdarabkákat villával szétbontjuk. Az oregánóval ízesítve félretesszük.

2. A burgonyát meghámozzuk, 3 mm vastagra szeljük. Forró vízbe öntve 3 percig puhítjuk, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

3. A burgonya felét mély tűzálló tálba terítjük, a húsvagdalékot rásimítjuk, és a maradék burgonyaszeleteket a tetejére fektetjük. Sajttal megszórva, tejszínnel leöntve 30 percig sütjük.