Szezámos lapok és masnik Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, nyújtófa, reszelő, sütő, tepsi
Eljárások: formázás, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tepsi (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 lap mélyhűtött leveles vajastészta
1 kiskanál szezámmag
2 dkg reszelt edami sajt
1 db simára kevert tojás
A tepsi kenéséhez:
igény szerint olaj

vagy

igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra) előmelegítjük. Egy nagy, 32 x 28 cm-es tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk.

2. A tésztát nagyon vékony, hosszú téglalappá nyújtjuk, és először félbe-, majd keresztben 2 cm széles csíkokra vágjuk (1. kép).

3. A tésztacsíkok felét megtekerjük, a másik feléből csomókat kötünk (2. kép). A tepsire fektetjük.

4. A tésztát tojással könnyedén megkenjük (3. kép), majd reszelt sajttal és szezámmaggal megszórjuk, 10 percig sütjük (4. kép), ezalatt a tészta felemelkedik, és aranysárga lesz.