Ananászos sonkás csiga Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, nyújtófa, reszelő, sütő, szűrő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, göngyölés, kikeverés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, töltés

Adag: 1 tepsi (30 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg lecsepegtetett, darabolt ananászkonzerv
10 dkg vékonyra szeletelt sonka
2 lap mélyhűtött leveles vajastészta
5 dkg reszelt ementáli sajt
1 db simára kevert tojás

Elkészítés:

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. A tepsit alufóliával kibéleljük, és olvasztott vajjal vagy olajjal kikenjük.

2. A felolvadt leveles vajas tésztából 2 hosszú, vékony téglalapot nyújtunk, és tojással megkenjük. A sonkaszeleteket, a jól lecsepegtetett, kisebb ananászdarabokat meg a sajtot ráterítjük, kissé rányomogatjuk.

3. A megrakott tésztalapokat szorosan összegöngyöljük, és a tekercseket 10-10 darabba vágjuk. Vágott felükkel egymáshoz nem túl közel a tepsire fektetjük, és 15 perc alatt aranysárgára sütjük. Forrón vagy melegen kínáljuk.

Ez a vendégváró finomság akár 3 héttel előbb elkészíthető, sütésig a fagyasztóban kitűnően eláll.

Leveles tészta

10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál só
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk