Turbolyás-paradicsomos bableves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, kés, keverőtál, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kimagozás, pirítás, préselés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tarkabab
20 dkg friss, finomra vágva turbolya
4 db érett, hámozott paradicsom
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
2 fej finomra vágva hagyma
2 és fél dl víz
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az egy éjszakára beáztatott, majd leszűrt babot egy nagy lábos hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszűrjük és félretesszük.

2. Ugyanabban a lábosban közepes lángon felhevítünk az olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a leszűrt babot, aláöntjük a vizet és felforraljuk.

3. A lángot kisebbre véve 45 percig főzzük. Akkor hozzáadjuk a kimagozott, apró kockákra vágott paradicsomot és a turbolyát, majd további 35-40 percig főzzük, vagy amíg a bab megpuhul. Sózzuk, borsozzuk, és a maradék olajjal meg a citromlével meglocsolva, forrón tálaljuk.