Diós bejgli Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, lábas, nyújtófa, reszelő, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: darálás, formázás, főzés, göngyölés, gyúrás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés
Adag: 4 rúd
Elkészítés:
1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy kávéskanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
2. A felfuttatott élesztővel összegyúrjuk a többi hozzávalót, a tésztát lisztezett deszkán alaposan kidolgozzuk, majd rúddá sodorjuk. A tésztarudat konyharuhával letakarva a gyúrótáblán kb. 30 percet pihentetjük.
3. Közben elkészítjük a töltelékeket. A tejet ízesítjük a cukorral és a vaníliás cukorral, felforraljuk, a lángot elzárjuk, és azonnal belekeverjük a citromhéjat, a mazsolát, a fahéjat, a mézet, és legvégül a diót, amellyel addig keverjük, amíg teljesen összeáll.
4. A pihentetett tésztát négyfelé osztjuk, és a darabokat a tepsi hosszának megfelelő (30-35 cm) téglalapokká nyújtjuk. A tésztalapokat megkenjük a diós töltelékkel úgy, hogy szélükön egy bő centiméteres csík szabadon maradjon; szorosan összecsavarjuk (esetleg a végeket kicsit összenyomjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon).
5. Tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojássárgával. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben aranybarnára sütjük. Csak akkor emeljük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt, egyébként törik.
Letakarva, hűvös, száraz helyen sokáig friss marad. Fogyasztás előtt szeleteljük, a szeleteket félig egymásra csúsztatva tálra rakjuk, és porcukorral egyenletesen megszórjuk.