PÁSZKAGOMBÓC Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, lábas, műanyagfólia, tűzhely
Eljárások: formázás, főzés, hűtés, kikeverés, pihentetés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A zsírt a tojással kikeverjük, hozzátesszük a vizet, fűszerezzük, és belekeverünk annyi pászkadarát (tört pászkát), hogy formálható masszát kapjunk. Ezt hűtőszekrényben legkevesebb 1, de akár 7-8 óra hosszat is pihentetjük.
2. Nedves kézzel gombócokat formálunk belőle, melyeket egy nagy lábasban lassan fövő bő húslevesben kb. 30 percig főzünk (fontos, hogy a közepük se maradjon nyers). A gombócok megnőnek, és könnyűek lesznek. Sok levest magukba szívnak, ezért szokás leveskockából készült levesben külön kifőzni őket.
3. Tálalás előtt az utóbbi módon készült gombócokat is alaposan átforraljuk a levesben.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.