PÁSZKAGOMBÓC Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, lábas, műanyagfólia, tűzhely
Eljárások: formázás, főzés, hűtés, kikeverés, pihentetés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db tojás
10 dkg darált pászka
3 evőkanál víz
1 evőkanál libazsír
1 késhegynyi őrölt bors
1 késhegynyi törött gyömbér

Elkészítés:

1. A zsírt a tojással kikeverjük, hozzátesszük a vizet, fűszerezzük, és belekeverünk annyi pászkadarát (tört pászkát), hogy formálható masszát kapjunk. Ezt hűtőszekrényben legkevesebb 1, de akár 7-8 óra hosszat is pihentetjük.

2. Nedves kézzel gombócokat formálunk belőle, melyeket egy nagy lábasban lassan fövő bő húslevesben kb. 30 percig főzünk (fontos, hogy a közepük se maradjon nyers). A gombócok megnőnek, és könnyűek lesznek. Sok levest magukba szívnak, ezért szokás leveskockából készült levesben külön kifőzni őket.

3. Tálalás előtt az utóbbi módon készült gombócokat is alaposan átforraljuk a levesben.

TYÚKHÚSALAPLÉ

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.