TÖLTÖTT KARFIOL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, keverőtál, lábas, reszelő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darálás, előfőzés, felengedés, forralás, kikeverés, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 fej 100 dkg-os karfiol
3 dl tejföl
25 dkg füstölt sonka

vagy

25 dkg füstölt tarja
6 dkg vaj
3 dkg liszt
1 mokkáskanál őrölt bors
5 dkg parmezán sajt

vagy

5 dkg sajt
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A megtisztított, karfiolt egyben, enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük. A főzővízből 2 dl-nyit félreteszünk.

2. A sonkát megdaráljuk, és összekeverjük a tejföl felével. A karfiolfejet vízszintes irányban, a közepénél kissé magasabban kettévágjuk.

3. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük a karfiol alját, rákenjük a sonkás keveréket, és letakarjuk a karfiol felső részével.

4. A sajtot megreszeljük. A megmaradt vajat felhevítjük, enyhén megpirítjuk benne a lisztet, felengedjük a főzőlével, és összeforraljuk. Belekeverjük a megmaradt tejfölt, a sajtot, ízesítjük a borssal, és leöntjük vele a karfiolt.

5. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.