Rakott krumpli Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, sütő, tojásszeletelő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lerakás/rétegezés, pirítás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, mikor langyosra hűlt, megtisztítjuk, karikára vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, felkarikázzuk.
2. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és addig olvasztjuk belőle a zsírt, míg a pörcök ropogósak lesznek. (A kolbászt felszeleteljük.)
3. A szalonnazsírral kikenünk egy tűzálló tálat, és rétegenként belerakjuk a hozzávalókat egy krumplirétegen elrendezzük a tojás- (és kolbász-) karikákat, sózzuk, megöntözzük bőven zsírral (ebben benne hagyhatjuk a pörcöt), tejföllel, és ugyanígy folytatjuk a rétegezést. Felülre megzsírozott-tejfölözött krumpli (erre esetleg egy réteg zsemlemorzsa) kerül.
4. Előmelegített sütőben alaposan átsütjük (kb. 45 perc). A tetejének szép pirosnak kell lennie. Idénysalátával vagy más savanyúsággal tálaljuk.