Rakott krumpli Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, sütő, tojásszeletelő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lerakás/rétegezés, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
120 dkg burgonya
4 db tojás
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg cserkész kolbász

vagy

20 dkg debreceni kolbász
3 dl tejföl
3 dkg zsemlemorzsa
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, mikor langyosra hűlt, megtisztítjuk, karikára vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, felkarikázzuk.

2. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és addig olvasztjuk belőle a zsírt, míg a pörcök ropogósak lesznek. (A kolbászt felszeleteljük.)

3. A szalonnazsírral kikenünk egy tűzálló tálat, és rétegenként belerakjuk a hozzávalókat egy krumplirétegen elrendezzük a tojás- (és kolbász-) karikákat, sózzuk, megöntözzük bőven zsírral (ebben benne hagyhatjuk a pörcöt), tejföllel, és ugyanígy folytatjuk a rétegezést. Felülre megzsírozott-tejfölözött krumpli (erre esetleg egy réteg zsemlemorzsa) kerül.

4. Előmelegített sütőben alaposan átsütjük (kb. 45 perc). A tetejének szép pirosnak kell lennie. Idénysalátával vagy más savanyúsággal tálaljuk.

Egy változatában a sok közül mellőzzük a szalonnát, zsiradékként olvasztott vajat használunk.
Sonkás rakott krumpli készítésekor sütés előtt a főtt krumpli szeleteket tejföl, olvasztott vaj, darált füstölt sonka és tojássárga tojáshabbal lazított, borssal fűszerezett keverékével vegyítjük.