Hortobágyi ürügulyás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, zúzás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg csontos, darabolt ürühús
50 dkg tisztított, kockára vágott burgonya
2 dl száraz vörösbor
2 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
2 db cikkekre vágott paradicsom
4 db kimagozott, szeletelt zöldpaprika
6 dkg zsír
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
½ kávéskanál köménymag
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A húst (pl. szegyet) 4-5 dekás darabokra, a hagymát finomra, a kicsumázott paprikát szeletekre, a paradicsomot cikkekre, a megtisztított krumplit kockára vágjuk.

2. A zsírt megforrósítjuk, hozzáadjuk a húst, és addig keverjük, amíg megfehéredik, ezután hozzáadjuk a hagymát, a zúzott fokhagymát, a köményt, a pirospaprikát, és ezekkel pörköljük még néhány percig, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, és kis lángon puhítjuk.

3. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, és feleresztjük a vízzel.

4. Mikor már megpuhult, hozzáöntjük a bort, és egyet forraljuk vele. Sűrű, tartalmas levének kell lennie.

Különösen ízletes az ürü – azaz herélt kos – húsa.