Fonott borjúszűz Queen Elisabeth módra Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: grillező, hústű, kés, keverőtál, lábas, nyomózsák, papírtörlő, séfkés, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forrázás, főzés, grillezés, hámozás, kimagozás, pirítás, sütés, sütés bő zsiradékban, szűrés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A húskoronákhoz:
2 db borjú szűzpecsenye
3 evőkanál olaj
3 evőkanál finomra aprított zöldfűszer
ízlés szerint só
A rizskörethez:
6 dkg vadrizs
6 dkg rizs
10 dkg póréhagyma
4 kisebb csiperkegomba
1 db zöld húsú paprika
1 db piros húsú paprika
3 evőkanál olaj
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint só
kevés őrölt bors
A tálaláshoz:
16 szelet sült burgonya
20 dkg burgonyapüré
A töltött gombához:
8 dkg sült libamáj
4 nagyobb kucsmagomba
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A kétféle rizst külön-külön sós vízben megfőzzük (a vadrizsnek kb. 40 perc kell), leszűrjük.

2. A póréhagymát finomra vágjuk, a megtisztított gombákat, a kicsumázott paprikákat pedig apró kockákra, és az olajon serpenyőben megpirítjuk. Sózzuk, belekeverjük a petrezselymet, a borsot, majd a kétféle rizst.

3. A kucsmagombákat leforrázzuk, és megtöltjük apróra vágott sült libamájjal. A szűzpecsenyéket hosszában kettévágjuk.

4. Az így nyert 4 húsdarab mindegyikét úgy, hogy vastagabb végük egyben maradjon, 3 hosszanti csíkra vágjuk. Megsózzuk, meghengergetjük a fűszerkeverékben, és befonjuk, mint a copfot. A négy húsfonatot egymás mellé tekerjük egy kb. 6 cm átmérőjű acélcsőre, a végüket hústűvel megtűzzük.

5. Egy grillsütő lapon megolajozunk, és hengergetve pirosra sütjük rajta a húsdarabokat. Közben bő olajban ropogósra sütjük a krumplirácsokat, előkészítjük a krumplipürét.

6. A megsült húskarikákat lehúzzuk a csőről, tányérra tesszük, és kihúzzuk belőlük a tűket. A rizzsel megtöltjük a szűzkoronákat, mindegyikbe beleállítunk egy-két burgonyarácsot, kevés krumplipürével megtámasztjuk, a rizs közepébe állítjuk a megtöltött kucsmagombákat. A húskorona köré a tojásos krumplipüréből nyomózsákkal annyi csillagot nyomunk, ahány krumplirácsunk maradt, hogy mindegyikbe beleállíthassunk egyet. Nagyon gyorsan kell dolgozni, azonnal tálalni, hogy a friss hozzávalók ki ne hűljenek.

A fonott borjúszűz Queen Elisabeth módra című ételkölteményt a II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp herceg 1993-as látogatásakor adott miniszterelnöki vacsorán tálalták fel először a Gundel-étteremben. Az étrendben – füstölt lazac fehér spárgakoronán zsályamártással, galambeszencia zöldségkoronákkal, fonott borjúszűz, tavaszi eperkorona – az volt a trouvaille, hogy minden egyes fogásán valamely formában szerepelt a jelképes jelentőségű királyi fejék.
A különleges látványt nyújtó fogást azon frissiben kell asztalra adni, így tálalásához is gyakorlat kell.
A szűzkorona süljön át, legyen étvágygerjesztően piros, ám ne száradjon ki.
A recepthez használjunk friss zöldfűszereket, például bazsalikomot, rozmaringot, vadmajoránnát, vagy ezek keverékét.

Burgonyapüré

10 dkg vaj
120 dkg hámozott burgonya
3-5 dl forró tej
ízlés szerint reszelt szerecsendió
A burgonya főzéséhez::
1 db vöröshagyma
1 teáskanál köménymag
1 púpozott evőkanál só

1. A kockára vágott burgonyát, a beirdalt hagymával és a teatojásba zárt köménnyel, a szokásosnál sósabb vízben (nem lesz túl sós) puhára főzzük.

2. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és a főzőedényt a tűzre visszarakva, állandóan rázogatva, kicsit leszárítjuk róla a maradék főzőlét.

3. Finomra összetörjük vagy átnyomjuk a burgonyanyomón. Hozzákeverjük a szerecsendiót és megkóstoljuk. Amennyiben sótlan sózzuk, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, miközben fakanállal habosra verjük.

4. Hozzáadjuk a vajat, mellyel ismét habosra verjük. A tej hozzáadásával vigyázzunk, mert a különböző burgonyafajták, más-más mennyiségű folyadékot vesznek fel. A jó burgonyapüré, tapintáskor száraznak tűnik, nem ragacsos. Könnyedségét a belé vert levegőtől kapja.

Rácsos krumpli

120 dkg burgonya
A sütéshez::
bő olaj

1. A megtisztított krumplit kb. 4 cm hosszú, fél cm széles hasábokra vágjuk egy hullámos élű gyaluval úgy, hogy a burgonyával minden lehúzás után egy negyed fordulatot teszünk.

2. Ezután a rácsos burgonyaszeleteket konyharuhával leszárítjuk, majd bő, forró olajban megsütjük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük vagy leitatjuk. Azonnal tálaljuk, s csak a tányérokon sózzuk.