Fonott borjúszűz Queen Elisabeth módra Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: grillező, hústű, kés, keverőtál, lábas, nyomózsák, papírtörlő, séfkés, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forrázás, főzés, grillezés, hámozás, kimagozás, pirítás, sütés, sütés bő zsiradékban, szűrés, töltés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A kétféle rizst külön-külön sós vízben megfőzzük (a vadrizsnek kb. 40 perc kell), leszűrjük.
2. A póréhagymát finomra vágjuk, a megtisztított gombákat, a kicsumázott paprikákat pedig apró kockákra, és az olajon serpenyőben megpirítjuk. Sózzuk, belekeverjük a petrezselymet, a borsot, majd a kétféle rizst.
3. A kucsmagombákat leforrázzuk, és megtöltjük apróra vágott sült libamájjal. A szűzpecsenyéket hosszában kettévágjuk.
4. Az így nyert 4 húsdarab mindegyikét úgy, hogy vastagabb végük egyben maradjon, 3 hosszanti csíkra vágjuk. Megsózzuk, meghengergetjük a fűszerkeverékben, és befonjuk, mint a copfot. A négy húsfonatot egymás mellé tekerjük egy kb. 6 cm átmérőjű acélcsőre, a végüket hústűvel megtűzzük.
5. Egy grillsütő lapon megolajozunk, és hengergetve pirosra sütjük rajta a húsdarabokat. Közben bő olajban ropogósra sütjük a krumplirácsokat, előkészítjük a krumplipürét.
6. A megsült húskarikákat lehúzzuk a csőről, tányérra tesszük, és kihúzzuk belőlük a tűket. A rizzsel megtöltjük a szűzkoronákat, mindegyikbe beleállítunk egy-két burgonyarácsot, kevés krumplipürével megtámasztjuk, a rizs közepébe állítjuk a megtöltött kucsmagombákat. A húskorona köré a tojásos krumplipüréből nyomózsákkal annyi csillagot nyomunk, ahány krumplirácsunk maradt, hogy mindegyikbe beleállíthassunk egyet. Nagyon gyorsan kell dolgozni, azonnal tálalni, hogy a friss hozzávalók ki ne hűljenek.
Burgonyapüré
1. A kockára vágott burgonyát, a beirdalt hagymával és a teatojásba zárt köménnyel, a szokásosnál sósabb vízben (nem lesz túl sós) puhára főzzük.
2. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és a főzőedényt a tűzre visszarakva, állandóan rázogatva, kicsit leszárítjuk róla a maradék főzőlét.
3. Finomra összetörjük vagy átnyomjuk a burgonyanyomón. Hozzákeverjük a szerecsendiót és megkóstoljuk. Amennyiben sótlan sózzuk, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, miközben fakanállal habosra verjük.
4. Hozzáadjuk a vajat, mellyel ismét habosra verjük. A tej hozzáadásával vigyázzunk, mert a különböző burgonyafajták, más-más mennyiségű folyadékot vesznek fel. A jó burgonyapüré, tapintáskor száraznak tűnik, nem ragacsos. Könnyedségét a belé vert levegőtől kapja.
Rácsos krumpli
1. A megtisztított krumplit kb. 4 cm hosszú, fél cm széles hasábokra vágjuk egy hullámos élű gyaluval úgy, hogy a burgonyával minden lehúzás után egy negyed fordulatot teszünk.
2. Ezután a rácsos burgonyaszeleteket konyharuhával leszárítjuk, majd bő, forró olajban megsütjük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük vagy leitatjuk. Azonnal tálaljuk, s csak a tányérokon sózzuk.