Palócleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, séfkés, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forrázás, főzés, habarás, hámozás, párolás, pirítás, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A húst apró kockára vágjuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
2. Pörköltalapot készítünk, a húst beletesszük, és kavargatva, nagy lángon 1-2 percig pörköljük; sózzuk, majd mérsékeljük a hőt, a húshoz adjuk a zúzott fokhagymát, a köménymagot. Fedő alatt puhára pároljuk.
3. A feldarabolt zöldbabot babérlevéllel ízesített kevés sós vízben puhára főzzük.
4. A krumplit megtisztítjuk, kis kockára vágjuk, kevés vízben megpuhítjuk. Amikor megfőttek, levükkel együtt a pörköltalaphoz adjuk, a levest kiegészítjük 1,5 literre, behabarjuk.
5. Tálaláskor a babérlevelet kidobjuk, és a leves tetejét megszórjuk a finomra aprított kaporral.