Kaszinótojás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, nyomózsák
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kikeverés, passzírozás, áttörés, töltés

Adag: 1 adag (10 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 db keményre főzött tojás
10 dkg vaj
3 dkg mustár
1 késhegynyi fehér őrölt bors
ízlés szerint szardellapaszta
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
50 dkg franciasaláta

Elkészítés:

1. A tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk.

2. Sárgájukat kiszedjük, áttörjük, és a vajjal, mustárral, borssal, sóval (utóbbi helyett kevés szardellapasztával) simára keverjük, nyomózsákkal a fehérjékbe töltjük.

3. Franciasaláta alapon, jégbe hűtve adjuk asztalra.

Nagyon aromatikus, virágos, száraz, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Franciasaláta

Főzőléhez::
1 kávéskanál őrölt fehérbors
5 dkg só
0.5 db leve citrom
Mártáshoz::
1 evőkanál száraz fehérbor
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál porcukor
1 dkg só
0.5 db leve citrom
5 db tojás
4-5 dl extraszűz olívaolaj vagy
4-5 dl napraforgóolaj
Salátához::
20 dkg csemegeuborka
25 dkg zöldborsó
20 dkg fehérrépa
40 dkg sárgarépa
25 dkg jonatán alma
25 dkg héjában főtt burgonya

A sárgarépát, fehérrépát kisebb kockákra vágjuk és a zöldborsóval együtt, citromos, borsos, erősen sós vízben puhára, de nem mászkosra főzzük, majd leszűrjük, jól lecsepegtetve kihűtjük.

A tojások sárgáját keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, mustárt és egy fél citrom levét, majd először vékony sugárban, majd amikor kezd összeállni bátrabban, állandó keverés mellet annyi olajat adunk hozzá hogy kemény, vajszerű masszát kapjunk. Hozzáadjuk a mustárt, porcukrot és a fehérbort.

Az almát és a burgonyát meghámozzuk és apróbb kockára vágjuk az uborkával együtt a többi zöldséggel és a mártással összekeverjük.

Jól lehűtve tálaljuk.

Többféle hidegkonyhai készítmény alkotórésze, kísérője.

Hideg vagy meleg halak, frissen sültek körete is lehet.