Aranygaluska Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, kuglófsütő, mikrohullámú készülék, reszelő, sütő, tűzálló edény
Eljárások: dagasztás, darálás, kelesztés, kikeverés, konfitálás, kovászolás, lerakás, reszelés, gyalulás, sütés, szaggatás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg darált dióbél
10 dkg vaj
5 dkg mazsola
1 csipet só
½ kávéskanál reszelt citromhéj
2 és fél dl tej
2 szem kockacukor
2 dkg élesztő
2 db tojás
1 db tojássárgája
12 dkg kristálycukor
30 dkg finomliszt
4 dkg finomszemcséjű zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk, és szűken a felében feloldjuk a kockacukrokat, felfuttatjuk az élesztőt.

A többi langyos tejben elkeverjük az egész tojásokat, hozzáadunk 3 dkg cukrot, ugyanennyi vajat és a sót.

2. A lisztet egy mély tálban összevegyítjük a felfuttatott élesztővel, majd a többi hozzávalóból elkészített keverékkel, és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva kb. 60 perc alatt kétszeresére kelesztjük.

3. Egy 2,5 literes kuglófformát vagy peremes tűzálló tálat, zománctepsit kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával.

4. A diót összekeverjük a maradék cukorral, a citromhéjjal. A maradék vajat megolvasztjuk (langyos legyen, ne meleg!), és ebbe mártogatott evőkanállal a tésztából egyforma nagy galuskákat szaggatunk. Ezeket soronként lerakjuk a sütőedényben, és megszórjuk mazsolával, dióval. A legfelső sor tésztára nem teszünk semmit, csak meglocsoljuk az összes megmaradt vajjal. A kb. háromnegyedig telt sütőedényt konyharuhával letakarjuk, és a tésztát langyos helyen addig kelesztjük, míg szinte megtölti.

5. Ekkor megkenjük a tojássárgával, és előmelegített, a közepesnél kicsit magasabb hőfokú (200 °C) sütőben 35-40 perc alatt aranyosbarnára sütjük. A sütőedényben hagyjuk langyosra hűlni, majd tálra csúsztatjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük, vagy a tűzálló tálban adjuk asztalra.

Borsodót vagy vaníliaöntetet kínálunk hozzá, esetleg langyosított lekvárt.

A tányéron villával szedjük szét a „galuskákat”, ha jól sikerült a tészta, könnyen elválnak egymástól.
Az aranygaluska tartalmas leves után kitűnő második fogás.

Borsodó

2 dl száraz fehérbor
2 db tojás
0.5 db leve citrom
10 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 dl víz
1 kiskanál liszt

1. A száraz fehérbort simára keverjük a két nyers tojással és a vízzel.

2. Hozzáadjuk a szűrt citromlevet, a cukrot és a lisztet, és újra simára keverjük.

3. Vízgőzbe állítjuk a habüstöt, és habverővel felverjük.

Kelt tésztákhoz tálaljuk.

Vaníliamártás

5 dl tej
5 db tojás
1 db vaníliarúd vagy
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
1 dl tejszín
csipet só

Hosszában kettévágjuk a vaníliarudat és kikaparjuk belőle a velőt, amit félreteszünk. Habüstben habosra keverjük a cukrot és a tojássárgákat, majd apránként a lisztet és a tejszínt.

Felforraljuk a tejet, a vaníliahéjjal együtt.

A forró tejet apránként, állandó keverés mellett a kikevert tojásokhoz adjuk.

A habüstöt gőz fölé rakva besűrűsítjük a mártást.

A végén beleadjuk a vaníliavelőt.