Liba- vagy kacsapecsenye Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: kacsasütő, kés, sütő
Eljárások: pihentetés, sütés, töltés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A kacsa pecsenyének való részét (hát, mell, combok, szárnycombok) egyben hagyjuk, kívül-belül besózzuk.
2. A hasüregbe két egész almát (birsalmát) teszünk vagy megszórjuk majoránnával.
3. A húst tepsiben, közepesen meleg sütőben, 10-15 percenként kevés meleg vizet aláöntve, illetve saját zsírjával öntözgetve ropogós pirosra sütjük. Ha több zsír sül ki, mint amennyi a sütéshez kell, merjük ki, így nem szárad ki a pecsenye. Ha a szárnyas nem elég zsíros, a sütés kezdetén öntsük le forró kacsazsírral. Nagyobb állatot célszerű a tűzhely tetején lábasban félpuhára párolni, s csak azután sütni.
4. A megsült pecsenyét meleg helyen hagyjuk állni 10 percig, és azután tálaljuk, egészben vagy előre darabolva. A hajában főtt, megtisztított, karikára vágott krumpli a pecsenye zsírjában megforgatva kitűnő körítése a kacsasültnek, csakúgy mint a gombás rizs vagy a párolt káposzta, almás párolt káposzta. Könnyű és pikáns körete a borban párolt aszalt szilva. Illik hozzá a lencsefőzelék.
Ugyanígy készítjük a libapecsenyét is.