DATOLYÁS-KAROBOS PÜSPÖKKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: elektromos vízforraló, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, kikeverés, kimagozás, pihentetés, sütés
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A darabokra vágott datolyát összeforgatjuk a karobporral (szentjánoskenyérporral) és a szódabikarbónával, hozzáadjuk a vajat és a forró vizet, majd 20 percig állni hagyjuk.
2. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 12×22 centiméteres püspökkenyérformát.
3. A tojást meg narancsvirágvizet robotgéppel fehéredésig keverjük. A gép sebességét lejjebb vesszük, és fokozatosan hozzádolgozzuk a meleg mézet meg a lisztet, végül fakanállal beleforgatjuk a datolyás keveréket.
4. A tésztát az előkészített formába öntjük, és 40-45 percig (tűpróbáig) sütjük. A süteményt a formában hagyjuk teljesen kihűlni.