KUSZKUSZ ÉDESEN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg
Eljárások: darabolás, szeletelés, gőzölés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg kuszkusz
15 dkg kockára vágott vaj
3 evőkanál narancsvirágvíz
18 dkg mazsola
15 dkg durvára tört mogyoró
15 dkg zöld, darabolt pisztácia
15 dkg darabolt dió
15 dkg magozott, darabolt datolya
A tálaláshoz:
ízlés szerint barna cukor

vagy

ízlés szerint nádcukor

Elkészítés:

1. Ha nem előgőzölt kuszkusszal dolgozunk, akkor azt a kkor azt a következő leírás szerint előkészítjük. A kuszkuszt először megmossuk, majd tálba szórjuk és ráöntünk 2,5 dl enyhén sózott vizet.

2. Ujjal morzsolgatva a szemeket szétválasztjuk, majd a kuszkuszfőző edény felső részébe szórjuk, és a kuszkuszfőző edény alsó részébe vaníliaaromával ízesített vizet teszünk; ezen gőzöljük meg a kuszkuszt 30 perc alatt. Ha dobozos, előgőzölt kuszkuszt használunk, azt a csomagoláson olvasható előírás szerint készítjük el.

3. Levéve a felső edényt, a kuszkuszt újra tálba szórjuk. Ráöntünk 2,5 dl meleg vizet, és fakanállal addig kevergetjük, amíg kihűl.

4. A kész kuszkuszt melegen tálra halmozzuk, belekeverjük a vajat, és a szemeket villával fellazítjuk. Ízlés szerint meglocsoljuk a narancsvirágvízzel, és összeforgatjuk mazsolával, a durvára vágott mogyoróval, a pisztáciával, a dióval és a datolyával. Melegen vagy hidegen tálaljuk; a cukrot külön tálkában adjuk hozzá.

A mesfouf tápláló étel, melyet gyakran fogyasztanak ramadánkor, közvetlenül napfelkeltét megelőzően, a napi böjt megkezdése előtt.
Az itt közölt változat nagyon gazdag, de egyszerűbben készíthetjük csak kuszkuszból, vajból és mazsolából egy pici cukorral és fahéjjal
A mesfoufot natúrjoghurttal tálaljuk.