KUSZKUSZ BÁRÁNYHÚSOS RAGUVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, szűrő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, gőzölés, hámozás, párolás, pirítás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kuszkusz
75 dkg darabolt bárányhús
1 csokor finomra vágva korianderzöld
1 csokor finomra vágva petrezselyemzöld
1 db kockára vágott padlizsán
4 evőkanál napraforgóolaj
2 nagyobb fej finomra vágva hagyma
1 teáskanál friss, finomra vágott gyömbér
1 csipet morzsolt sáfrány
2 db chilipaprika
25 dkg csicseriborsó
2 db darabolt paradicsom
20 dl víz
25 dkg csíkokra vágott kelkáposzta
1 evőkanál vaj
2 db karikára vágott cukkini
2 szál tarlórépa

vagy

2 db karalábé

vagy

2 szál paszternák

vagy

2 szál petrezselyemgyökér
25 db cukkini

vagy

25 dkg sárga, darabolt tök
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Ha eredeti (nem előgőzölt) kuszkusszal dolgozunk, akkor azt a következő leírás szerint előkészítjük. A kuszkuszt először megmossuk, majd tálba szórjuk és ráöntünk 2,5 dl enyhén sózott vizet. Ujjal morzsolgatva a szemeket szétválasztjuk, majd a kuszkuszfőző edény felső részébe szórjuk, és a ragu fölött 25 percig gőzöljük. Levéve a felső edényt, a kuszkuszt újra tálba szórjuk. Ráöntünk 2,5 dl meleg vizet, és fakanállal addig kevergetjük, amíg kihűl. Még egyszer pár percig ujjal morzsolgatva szétválasztjuk a szemeket, és a főzőedény felső részébe visszaöntve 25-30 perc alatt készre gőzöljük.

2. A raguhoz a kuszkuszfőző edény (vagy egy emeletes zöldséggőzölő) alsó részében felhevítjük az olajat, majd a frissen őrölt borssal, a sáfránnyal, a chilivel meg a gyömbérrel ízesítve 8-10 perc alatt kissé megpirítjuk rajta a hagymát és a húst. Hozzáadjuk az előző éjszaka beáztatott, majd leszűrt csicseriborsót és a paradicsomot, felöntjük a vízzel és felforraljuk.

3. Ezalatt a kuszkuszt a felső edénybe szórjuk, ezt ráillesztjük az alsóra, és a kuszkuszt 25 percig gőzöljük. Akkor levesszük a felső edényt, és a fenti leírás szerint dolgozunk vele tovább, majd visszatesszük a ragu fölé. A bárányragut és a kuszkuszt kis lángon további 25 percig pároljuk. Ismét levesszük a felső edényt.

4. Az alsó edényben a raguhoz hozzáadjuk a tarlórépát, a tököt és a káposztát, majd további 25 percig együtt pároljuk. Utána beledobjuk a cukkinit, a padlizsánt, a petrezselymet és a koriander zöldet, és újabb 25 percet adunk neki. A kuszkuszba belekeverjük a vajat, és a szemeket villával fellazítjuk. A kuszkuszt tálalóedénybe halmozzuk, közepébe mélyedést nyomunk, majd elrendezzük rajta a ragut.

A tradicionális kuszkuszfőző edény két egymásba illő agyag vagy fémedényből áll: az alsóban készül a ragu, a lyukacsos aljú felsőben – a fűszeres gőzben – párolódik a hagyományos kuszkusz. A ma a boltokban kapható dobozos kuszkusz ennek előgőzölt változata, amelyet elég csak leforrázni, állni hagyni, végül olvasztott vajjal vagy olajjal meglocsolva villával fellazítani.
A recept a kuszkuszfőzés hagyományos eljárásához ad útmutatást.