KUSZKUSZ BÁRÁNYHÚSOS RAGUVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, szűrő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, gőzölés, hámozás, párolás, pirítás, szűrés
Adag: 4-6 főre
vagy
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Ha eredeti (nem előgőzölt) kuszkusszal dolgozunk, akkor azt a következő leírás szerint előkészítjük. A kuszkuszt először megmossuk, majd tálba szórjuk és ráöntünk 2,5 dl enyhén sózott vizet. Ujjal morzsolgatva a szemeket szétválasztjuk, majd a kuszkuszfőző edény felső részébe szórjuk, és a ragu fölött 25 percig gőzöljük. Levéve a felső edényt, a kuszkuszt újra tálba szórjuk. Ráöntünk 2,5 dl meleg vizet, és fakanállal addig kevergetjük, amíg kihűl. Még egyszer pár percig ujjal morzsolgatva szétválasztjuk a szemeket, és a főzőedény felső részébe visszaöntve 25-30 perc alatt készre gőzöljük.
2. A raguhoz a kuszkuszfőző edény (vagy egy emeletes zöldséggőzölő) alsó részében felhevítjük az olajat, majd a frissen őrölt borssal, a sáfránnyal, a chilivel meg a gyömbérrel ízesítve 8-10 perc alatt kissé megpirítjuk rajta a hagymát és a húst. Hozzáadjuk az előző éjszaka beáztatott, majd leszűrt csicseriborsót és a paradicsomot, felöntjük a vízzel és felforraljuk.
3. Ezalatt a kuszkuszt a felső edénybe szórjuk, ezt ráillesztjük az alsóra, és a kuszkuszt 25 percig gőzöljük. Akkor levesszük a felső edényt, és a fenti leírás szerint dolgozunk vele tovább, majd visszatesszük a ragu fölé. A bárányragut és a kuszkuszt kis lángon további 25 percig pároljuk. Ismét levesszük a felső edényt.
4. Az alsó edényben a raguhoz hozzáadjuk a tarlórépát, a tököt és a káposztát, majd további 25 percig együtt pároljuk. Utána beledobjuk a cukkinit, a padlizsánt, a petrezselymet és a koriander zöldet, és újabb 25 percet adunk neki. A kuszkuszba belekeverjük a vajat, és a szemeket villával fellazítjuk. A kuszkuszt tálalóedénybe halmozzuk, közepébe mélyedést nyomunk, majd elrendezzük rajta a ragut.