Mandulás tojásnugát Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, tepsi
Eljárások: beforralás, darálás, dermesztés, főzés, hámozás, karamellizálás, kikeverés, reszelés, gyalulás, tojás szétválasztása, törés
Adag: 1 tepsi
Elkészítés:
1. A mandulát robotgépben finomra daráljuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy az olajtartalma ne váljon ki.
2. A tojássárgáját 10 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, míg bevonja a kanál hátát (vagy ha cukrászhőmérővel dolgozunk, 70 °C-osra melegítjük). A lábost azonnal jeges vízbe merítjük, és a cukros tojást hűlésig kevergetjük. Hozzáadjuk a darált mandulához, és simára dolgozzuk.
3. Egy kis lábosban, közepes lángon a maradék cukorból a citromhéjjal és a fahéjjal 8-10 perc alatt halvány mézszínű karamellt készítünk.
4. Hozzáadjuk a mandulás tojást, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg elveszíti ragacsosságát.
5. Végül a masszát kivajazott tepsibe (vagy kisebb, lapos sütőedénybe) öntjük, és legalább 120 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, a formából kiborítva nyújtófával összetörjük.