Nagypénteki almás-ánizsos fánk Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, szitálás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál ánizs
22 és fél dkg finomliszt
4 db hámozott, apróra vágott alma
4 és ⅓ dl tej
10 dkg kristálycukor
1 db reszelt héja citrom
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál vaníliaaroma
4 nagyobb tojás
A sütéshez:
5 dl olívaolaj

vagy

5 dl olaj
A szóráshoz:
kevés ánizs

Elkészítés:

1. A tejet egy közepes lábosban, 3 evőkanál cukorral meg az ánizzsal együtt felforraljuk.

2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a citromhéjat, a fahéjat meg a vaníliaaromát, majd a közepébe mélyedést nyomunk. Ebbe öntjük a forró, ánizsos tejet, és simára keverjük.

3. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd az apró kockákra vágott almát. Egy nagy, mély serpenyőben nagyon forróra hevítjük az olajat, és a tésztából evőkanálnyi adagokat teszünk a forró olajba.

4. A fánkot adagonként 5-7 perc alatt piros ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedve alaposan lecsöpögtetjük, és porcukorral (vagy finom kristálycukorral) és ánizzsal megszórva tálaljuk.