Káposztás kocka Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: lábas, reszelő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: főzés, kikeverés, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg tojásos kockatészta
100 dkg zöld, gyalult fejes káposzta
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kávéskanál kristálycukor
5 dkg zsír
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét.

2. A zsírt megolvasztjuk, megpirítjuk benne a cukrot, hozzáadjuk a káposztát, és kevergetve addig pirítjuk, míg színe barnásra változik, ekkor megborsozzuk.

3. A 4 tojásból készített tésztát kifőzzük, jól lecsurgatjuk, és összekeverjük a káposztával. Forrón tálaljuk.

Van, aki ezt a tésztát is megcukrozza a tányérján.

Gyúrt tészta

3 db tojás
40 dkg liszt
1 késhegynyi só
kevés zsír

1. A lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojásokat, sózzuk, és miközben ujjainkkal keverjük, apránként hozzáadunk annyi vizet, hogy a liszt az egészet felvegye.

2. A gyúródeszkát belisztezzük, rátesszük a tésztát, és erőteljes csuklómunkával addig gyúrjuk, míg nem ragad. Ekkor két cipóvá formázzuk, ezeket zsírral bekenjük, letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük.

3. Ezután lisztezett nyújtófával egyenletes vastagságú kerek lappá nyújtjuk (közben szükség szerint lisztezzük), ha csuszát vagy kockatésztát akarunk készíteni egész vékonyra, ha metéltet, gyufaszál vastagságúra.

4. A tésztalapot abroszra téve szikkadni hagyjuk, s ha már nem tapad, felcsavarjuk a nyújtófára és végigmetsszük. Az így keletkezett egymásra rétegzett tésztadarabokat a kívánt formára vágjuk: 4-5 mm széles metéltre, 1,5-2 cm élű kockára, vagy kézzel szaggatjuk néhány négyzetcentiméternyi, szabálytalan formájú csuszadarabokra.

5. A tésztát nagyon bő, enyhén sós, lobogva forró vízbe tesszük, egyenletesen forraljuk, és időnként megkavarjuk, amíg meg nem puhul. Ekkor azonnal leszűrjük. Ha nem frissen gyúrt tésztát használunk, a szűrőben meleg folyóvízzel leöblítjük. A tésztát kevés forró zsiradékban megforgatjuk, majd ízesítjük, s azon frissiben tálaljuk.