Paprikás csirke Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, habarás, hámozás, kimagozás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 130 dkg-os csirke
4 dl tejföl
1 nagyobb fej vöröshagyma
4 dkg zsír
1 kávéskanál édes pirospaprika
2 db zöldpaprika
1 nagyobb paradicsom
1 csapott evőkanál liszt
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az alrecept szerint elkészített pörkölt csirkét rövid lére forraljuk.

2. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a pörköltléhez adjuk, és 4-5 percig lassan forraljuk. Ugyanúgy tálaljuk, mint a pörkölt csirkét, kísérője galuska vagy sós túrógombóc és fejes saláta.

A paprikás csirke (másként: csirkepaprikás) Nyugat-Európában is polgárjogot nyert, mégpedig a 19. század legvégén, amikor a nagy francia szakács, Georges Auguste Escoffier a monte-carlói Grand Hotel étlapjára a Gulyás Hongroise-zal együtt felvette a Poulet au Paprika nevű fogást.

Túrógombóc

100 dkg tehéntúró
20 dkg búzadara
6 db tojás
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg lágy vaj
1 csapott mokkáskanál só
0.5 db héja citrom
Főzővízbe::
2 dkg vaj
1 mokkáskanál só
Öntethez::
1 tasak vanilincukor
5 dl tejföl
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
Szóráshoz::
5 dkg porcukor

A tojásokat habosra kikeverjük a cukorral, sóval és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a burgonyanyomón áttört túrót, majd a grízt.

Jól kidolgozzuk és apránként beleadjuk a lágy vajat. Hűtőben 30-40 percig pihentetjük.

Egy serpenyőben vajon, kis tűzön, állandóan kevergetve megpirítjuk a szitált zsemlemorzsát.

Amikor a főzővíz kezd pezsegni, vizes kanállal nagyobb diónyi darabokat szakítunk a túrós masszából, vizes kézzel gombócokat formálunk belőlük, és óvatosan a vízbe csúsztatjuk őket. Amikor az összes gombóc feljött a víz felszínére, még 5-10 percig, lassan főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsepegtetjük és meghempergetjük a zsemlemorzsában. Előmelegített tálra szedjük.

A vaníliával és a porcukorral összekevert tejfel öntettel tálaljuk. Tálalhatjuk vaníliamártással vagy borsodóval is.

Készíthetjük cukor nélkül, több sóval is. Így szaftos, mártásos húsok mellé köretként tálalhatjuk.

Pörkölt csirke

1 db 130 dkg-os, darabolt csirke
2 db kimagozott, karikára vágott zöldpaprika
1 kávéskanál édes pirospaprika
4 dkg zsír
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
1 nagyobb hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint só
A díszítéshez::
ízlés szerint karikára vágott zöldpaprika

1. A csirkét feldaraboljuk (használjuk fel az aprólékot is). A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, és a zsiradékban, fedő alatt, időnként kevergetve üvegesre pároljuk.

2. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elhelyezzük rajta a húsdarabokat, egy-két percig nagy lángon pörköljük, majd mérsékeljük a hőt, megsózzuk a húst, hozzáadjuk a kicsumázott, felkarikázott zöldpaprikát, a kimagozott, meghámozott, darabolt paradicsomot, és fedő alatt puhára pároljuk. Mindig csak annyi langyos vizet adunk hozzá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy oda ne kapjon. Ne keverjük, ehelyett rázogassuk a lábast.

3. Tálaláskor a húsdarabokat rendezzük mély tálba, öntözzük meg a lével, és díszítésül rakjunk rájuk néhány karika zöldpaprikát.

Tarhonyát vagy galuskát, és fejes- vagy uborkasalátát, kovászos uborkát adjunk hozzá.

Galuska

40 dkg liszt
2 db tojás
2 dl víz
4 dkg zsír
1 késhegynyi só

1. A munkalapon előkészítjük a hozzávalókat (1. kép). A tojásokat mély tálba ütjük, sózzuk, 2 dl vízzel felöntjük (2. kép), majd összekeverjük annyi fokozatosan adagolt liszttel (3. kép), hogy lágy masszát kapjunk.

2. Ezt bő, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatón át (4. kép), ennek híján nedves kis vágódeszkáról nedvesített késsel. Ha kész, feljön a víz tetejére.

3. Ekkor tésztaszűrőben langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, s forró zsírba forgatjuk.