Pörkölt csirke Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 130 dkg-os, darabolt csirke
2 db kimagozott, karikára vágott zöldpaprika
1 kávéskanál édes pirospaprika
4 dkg zsír
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
1 nagyobb hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint karikára vágott zöldpaprika

Elkészítés:

1. A csirkét feldaraboljuk (használjuk fel az aprólékot is). A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, és a zsiradékban, fedő alatt, időnként kevergetve üvegesre pároljuk.

2. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elhelyezzük rajta a húsdarabokat, egy-két percig nagy lángon pörköljük, majd mérsékeljük a hőt, megsózzuk a húst, hozzáadjuk a kicsumázott, felkarikázott zöldpaprikát, a kimagozott, meghámozott, darabolt paradicsomot, és fedő alatt puhára pároljuk. Mindig csak annyi langyos vizet adunk hozzá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy oda ne kapjon. Ne keverjük, ehelyett rázogassuk a lábast.

3. Tálaláskor a húsdarabokat rendezzük mély tálba, öntözzük meg a lével, és díszítésül rakjunk rájuk néhány karika zöldpaprikát.

Tarhonyát vagy galuskát, és fejes- vagy uborkasalátát, kovászos uborkát adjunk hozzá.

Tarhonya

25 dkg tarhonya
6 dl forrásban lévő víz
4 dkg zsír
0.5 kisebb fej reszelt vöröshagyma vagy
0.5 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
kevés pirospaprika
ízlés szerint só

1. A hagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük.

2. A zsírt megforrósítjuk, rátesszük a tarhonyát, és kevergetve aranysárgára pirítjuk.

3. Belekeverjük a hagymát, rövid ideig tovább pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről. Meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, majd felöntjük kétszer annyi lobogó forró vízzel, mint amennyi a tarhonya (kb. 6 dl).

4. Lefedjük, és meleg sütőbe tesszük. Úgy 15 perc alatt puhul meg. Mint a rizsköretben, minden szemnek külön kell állnia.

Galuska

40 dkg liszt
2 db tojás
2 dl víz
4 dkg zsír
1 késhegynyi só

1. A munkalapon előkészítjük a hozzávalókat (1. kép). A tojásokat mély tálba ütjük, sózzuk, 2 dl vízzel felöntjük (2. kép), majd összekeverjük annyi fokozatosan adagolt liszttel (3. kép), hogy lágy masszát kapjunk.

2. Ezt bő, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatón át (4. kép), ennek híján nedves kis vágódeszkáról nedvesített késsel. Ha kész, feljön a víz tetejére.

3. Ekkor tésztaszűrőben langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, s forró zsírba forgatjuk.