Pörkölt csirke Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A csirkét feldaraboljuk (használjuk fel az aprólékot is). A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, és a zsiradékban, fedő alatt, időnként kevergetve üvegesre pároljuk.
2. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elhelyezzük rajta a húsdarabokat, egy-két percig nagy lángon pörköljük, majd mérsékeljük a hőt, megsózzuk a húst, hozzáadjuk a kicsumázott, felkarikázott zöldpaprikát, a kimagozott, meghámozott, darabolt paradicsomot, és fedő alatt puhára pároljuk. Mindig csak annyi langyos vizet adunk hozzá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy oda ne kapjon. Ne keverjük, ehelyett rázogassuk a lábast.
3. Tálaláskor a húsdarabokat rendezzük mély tálba, öntözzük meg a lével, és díszítésül rakjunk rájuk néhány karika zöldpaprikát.
Tarhonyát vagy galuskát, és fejes- vagy uborkasalátát, kovászos uborkát adjunk hozzá.
Tarhonya
1. A hagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük.
2. A zsírt megforrósítjuk, rátesszük a tarhonyát, és kevergetve aranysárgára pirítjuk.
3. Belekeverjük a hagymát, rövid ideig tovább pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről. Meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, majd felöntjük kétszer annyi lobogó forró vízzel, mint amennyi a tarhonya (kb. 6 dl).
4. Lefedjük, és meleg sütőbe tesszük. Úgy 15 perc alatt puhul meg. Mint a rizsköretben, minden szemnek külön kell állnia.
Galuska
1. A munkalapon előkészítjük a hozzávalókat (1. kép). A tojásokat mély tálba ütjük, sózzuk, 2 dl vízzel felöntjük (2. kép), majd összekeverjük annyi fokozatosan adagolt liszttel (3. kép), hogy lágy masszát kapjunk.
2. Ezt bő, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatón át (4. kép), ennek híján nedves kis vágódeszkáról nedvesített késsel. Ha kész, feljön a víz tetejére.
3. Ekkor tésztaszűrőben langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, s forró zsírba forgatjuk.