Sertéspörkölt Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg kockára vágott sertéslapocka

vagy

80 dkg kockára vágott sertéscomb
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
5 dkg zsír
1 kávéskanál pirospaprika
2 db kimagozott, darabolt zöldpaprika
1 db tört paradicsom
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint karikára vágott zöldpaprika

Elkészítés:

1. A húst 2 centiméteres élű kockákra vágjuk. A finomra aprított hagymát a felhevített zsiradékban halványsárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, majd a húst, a lángra visszatéve egy-két percig kavargatjuk, megsózzuk, s fedő alatt lassan pároljuk.

2. Kb. negyedóra elteltével hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát és a széttördelt paradicsomot. Időnként kavargatva tovább pároljuk, míg megpuhul. Csak akkor öntsünk alá kevés langyos vizet, ha látjuk, hogy egyébként hamarosan zsírjára sülne.

3. Egy-két perccel korábban, mint levesszük a lángról, belekarikázhatunk még egy zöldpaprikát, ez különösen frissé teszi az ízét. Szezonon kívül a paradicsomot és paprikát egy-két evőkanálnyi lecsóval helyettesíthetjük.

Galuskával vagy tarhonyával körítjük, friss zöldségből készült salátát vagy más savanyúságot adunk mellé. A tálon zöldpaprikakarikákkal díszítjük.

Tarhonya

25 dkg tarhonya
6 dl forrásban lévő víz
4 dkg zsír
0.5 kisebb fej reszelt vöröshagyma vagy
0.5 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
kevés pirospaprika
ízlés szerint só

1. A hagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük.

2. A zsírt megforrósítjuk, rátesszük a tarhonyát, és kevergetve aranysárgára pirítjuk.

3. Belekeverjük a hagymát, rövid ideig tovább pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről. Meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, majd felöntjük kétszer annyi lobogó forró vízzel, mint amennyi a tarhonya (kb. 6 dl).

4. Lefedjük, és meleg sütőbe tesszük. Úgy 15 perc alatt puhul meg. Mint a rizsköretben, minden szemnek külön kell állnia.

Galuska

40 dkg liszt
2 db tojás
2 dl víz
4 dkg zsír
1 késhegynyi só

1. A munkalapon előkészítjük a hozzávalókat (1. kép). A tojásokat mély tálba ütjük, sózzuk, 2 dl vízzel felöntjük (2. kép), majd összekeverjük annyi fokozatosan adagolt liszttel (3. kép), hogy lágy masszát kapjunk.

2. Ezt bő, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatón át (4. kép), ennek híján nedves kis vágódeszkáról nedvesített késsel. Ha kész, feljön a víz tetejére.

3. Ekkor tésztaszűrőben langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, s forró zsírba forgatjuk.