Csípős-pikáns pacal csicseriborsóval Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, előfőzés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db finomra vágva piros chilipaprika
50 dkg kockára vágott paradicsom
25 dkg chorizo
100 dkg pacal
35 dkg csicseriborsó
8 szem szegfűszeg
2 db babérlevél
1 evőkanál finomra vágva kakukkfű
5 dl száraz fehérbor
2 evőkanál pirospaprika
5 gerezd finomra vágva fokhagyma
3 nagyobb fej finomra vágva hagyma
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
20 szem egész feketebors
4 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A pacalt 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük és csíkokra vágjuk.

2. Egy nagy lábosban, közepes lángon felhevítjük az olajat, és 8-10 perc alatt üvegesre pirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Megszórjuk a paprikával, és rádobjuk a pacalt meg a chorizót. Felöntjük a borral, és felforraljuk.

3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet, a chilit, a babérlevelet, a szegfűszeget meg a szemes borsot. Megsózzuk, lejjebb vesszük a lángot, és a pacalt lefedve 60-120 perc alatt puhára főzzük.

4. Kidobjuk belőle a babérlevelet, beleszórjuk az egy éjszakára beáztatott, majd előfőzött csicseriborsót, és további 8-10 perc alatt összeforraljuk. Végül belekeverjük a petrezselymet is, majd forrón tálaljuk.