BORBAN PÁROLT KAGYLÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, fekete- és kékkagyló tisztítása, felengedés, hámozás, párolás, pirítás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
130 dkg friss, héjas kagyló
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 fej finomra aprított hagyma
2 és fél dl édes tokaji furmint bor
A tálaláshoz:
2 evőkanál finomra aprított petrezselyem

Elkészítés:

1. Az olajat nagy, mély serpenyőben felhevítjük, és a hagymát világosbarnára pirítjuk rajta.

2. Hozzáadjuk a kagylót, meglocsoljuk a borral és még 3-4 evőkanál forró vízzel. Szorosan lefedjük, és kis lángon 15 percig pároljuk – ezalatt a kagylónak ki kell nyílnia. Amelyik mégsem nyílt ki, azt dobjuk ki!

3. A megpárolt kagylót petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ehhez a recepthez az eredeti szakácskönyv is „édes tokaji fehérbort” ír elő.