Lóbabkrémleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: kenyérpirító, kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, pirítás, törés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg száraz lóbab
12 és fél dl víz
1 csokor összevágott édesköményzöld
4 szelet szikkadt, pirított fehérkenyér
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ db kimagozott, morzsolt chilipaprika

vagy

½ db kimagozott, egész chilipaprika
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A vizet felforraljuk és beleszórjuk az előzőleg 8-10 órára beáztatott, majd alaposan leszűrt, leöblített babot. Félig lefedjük, majd kis lángon, időnként megkeverve körülbelül 180 percet főzzük.

2. 150 perc elteltével hozzáadjuk az édeskömény zöldet és a chilit, a második óra után pedig gyakrabban kevergetjük, és a babot – amennyire engedi – egy nagy fakanállal szétnyomogatjuk. A főzési idő végére a leves sűrű pürévé fő, ha azonban krémlevesnek túl sűrű lenne, kevés forrásban levő vízzel felöntjük. Sózni csak akkor sózzuk, ha a bab teljesen megfőtt.

3. Az előmelegített leveses csészékbe egy-egy szelet kenyeret fektetünk és kevés olajat csöpögtetünk rá. Rámerjük a levest, a tetejére még egy pici olajat csepegtetünk és tűzforrón tálaljuk.