SÜTŐTÖKÖS RIZOTTÓ RISOTTO DI ZUCCA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, karalábévájó, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, reszelés, gyalulás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg sütőtök
40 dkg rizottórizs
8 dkg vaj
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 és ¼ dl fehérbor
5 dl forró húsleves
15 dkg frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat és a középső, rostos részt, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben kis lángon megolvasztjuk a vaj felét az olajjal, hozzáadjuk a sütőtököt, szorosan lefedjük, és kis lángon majdnem puhára főzzük.

2. Ekkor beleszórjuk a rizst, és alaposan összekeverjük, hogy a rizs átvegye a tök ízét. Felöntjük a borral, és addig kevergetjük, amíg az elpárolog.

3. Sózzuk, borsozzuk, majd elkezdjük felönteni a levessel, de egyszerre mindig csak egy merőkanálnyit adunk hozzá, és addig kevergetjük, míg a rizs felszívja a folyadékot. A rizs körülbelül 15-18 perc alatt teljesen megpuhul. A rizottónak krémesnek – és nem folyósnak! – kell lennie. Lehúzzuk a tűzről és végül beleforgatjuk a maradék vajat meg a parmezánt.

Igazi rizottót nem lehet a rizsköreteknél megszokott, hosszú szemű fajtákból főzni, csak a rövid és kerek szemű rizottórizs jó hozzá, amelyet folytonos kevergetés mellett főznek, hogy még jobban kiadja a keményítőtartalmát. Ennek köszönhető a valódi rizottó krémes állaga.

TYÚKHÚSALAPLÉ

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.