CITROMOS TÚRÓTORTA EPERREL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, reszelő, tortaforma, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, dermesztés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, turmixolás
Adag: 1 tortaforma (10 főre)
vagy
Elkészítés:
1. Egy 20 cm-es, levehető oldalú tortaformát vékonyan kiolajozunk, és folpackkal kibélelünk. Egy kis tálban összedolgozzuk a vajat a darált keksszel, majd egyenletesen a forma aljára nyomkodjuk. Amíg a töltelék elkészül, tegyük a hűtőbe.
2. A ricottát simára turmixoljuk a cukorral, majd a krémsajtokkal, a citromhéjjal és citromlével. Egy hőálló tálkában 0,6 dl forró vízre szórjuk a zselatint, és hagyjuk megkocsonyásodni.
3. Egy kis lábosba, forró vízbe állítjuk, a víz a tál magasságának feléig érjen. A zselatint addig keverjük, amíg feloldódik. Hagyjuk kihűlni. A kihűlt zselatint a ricottába keverjük, majd áttöltjük egy nagy tálba. A tojásfehérjét laza habbá verjük, és óvatosan a ricottába forgatjuk.
4. A keveréket az előkészített formába öntjük, és több órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed. A forma oldalát levesszük, és a folpack segítségével kivesszük a tortát. A tetejét félbevágott eperrel díszítjük.