RUMOS BABA FÜGÉVEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, lábas, mikrohullámú készülék, sütő, sütőforma, sütőlap, szita, szűrő, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, dagasztás, darabolás, szeletelés, gyúrás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, pihentetés, sütés, szitálás, szűrés

Adag: 4-6 főre (10 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db friss füge
25 dkg sárgabaracklekvár
3 db kissé felvert tojás
2 evőkanál rum
18 és fél dkg finomliszt
 dkg szárított élesztő
2 teáskanál kristálycukor
¾ dl langyos tej
¼ teáskanál só
8 dkg sótlan, darabolt vaj
37 és fél dkg kristálycukor
¾ dl rum
A formákhoz:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Vékonyan olajozzunk ki 10, egyenként 1,25 dl-es kis formát. Egy kis tálban keverjünk össze 1 evőkanál lisztet az élesztővel, a 2 teáskanál cukorral, a tejjel és a sóval. Takarjuk le, és 10 percig langyos helyen pihentessük, amíg habos lesz. A maradék lisztet egy nagy tálba szitáljuk, ujjunkkal belemorzsoljuk a vajat, és morzsásra dolgozzuk.

2. Keverjük a tésztához az élesztős tejet, majd a tojást. Kézzel dagasztjuk 2 percig, amíg a tészta sima és fényes nem lesz. A tál oldaláról a közepére kaparjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen 45 percig kelesztjük, amíg szépen megkel.

3. A sütőt 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat) előmelegítjük. A tésztát fakanállal vagy kézzel 2 perc alatt átdolgozzuk. A kivajazott formákba adagoljuk. Letakarva még 10 percig kelesztjük.

4. A tésztát 20 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Közben egy lábosban a cukrot elkeverjük 5 dl vízzel. Kis lángon melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Felforraljuk, majd kis lángon keverés nélkül 15 percig főzzük. Levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a 0,8 dl rumot.

5. Egy sütőlemezre rácsot teszünk, a kisült babákat a formából kivéve a rácsra helyezzük. Fogpiszkálóval beszurkáljuk a süteményeket, majd jó alaposan megkenjük őket a rumos sziruppal, és hagyjuk száradni. A tálcára csepegett rumot kancsóba öntjük, ha kell, leszűrjük, hogy ne maradjon benne morzsa. Egy kis lábosban vagy a mikróban melegítjük meg a baracklekvárt. Finom szitán szűrjük át. Hozzáadjuk a maradék rumot, alaposan összekeverjük, és megkenjük vele a süteményeket. Tálaláskor egy vagy két süteményt teszünk a tányérra, és mellé kanalazunk egy kis rumos öntetet. A fügéket félbevágjuk, és a sütemények mellé kínáljuk.

A baba élesztővel készített, laza tészta, amelyet rumos és cukros szirupba áztatnak. Lengyelországból származik, a szó azt jelenti, „öregasszony”.
A sütemény története Stanislaw Leszcynski lengyel királyhoz kötődik, aki lemondását követően a franciaországi Lotaringia hercegség ura lett a 18. század első felében. Egy alkalommal elpanaszolta egy ottani neves cukrászmesternek, Stohrernek, hogy száraznak találja a lengyel kuglófot. A mester pedig puha kalácsféleséget varázsolt az eredeti receptből, hozzátéve krémet és mazsolát, sőt még rummal és cseresznyelikőrrel édesített szirupba is belemártotta. A herceg kedvenc olvasmánya, az Ezereegyéjszaka hősének nevére keresztelte a finomságot. Így Ali baba után kapta a nevét.
Ha nincs külön erre a célra alkalmas sütőformánk („dariole” vagy „baba” forma), akkor üres, 130 grammos konzerves dobozt is használhatunk. Alaposan mossuk ki, szárítsuk meg, és a leírtak szerint készítsük elő.
A rumbabát frissen, a készítés napján érdemes kínálni.