FAGYLALTOS BROWNIE-SZENDVICS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, fagyasztás, forralás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dl vaníliafagylalt
12 és fél dkg sótlan, darabolt vaj
18 és fél dkg apróra darabolt étcsokoládé
6 dkg durvára tört dió
25 dkg kristálycukor
2 db kissé felvert tojás
12 és fél dkg átszitált finomliszt
A díszítéshez:
ízlés szerint kakaópor

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és belekenjük a fagylaltot úgy, hogy 15 x 20 cm-es téglalap legyen. A tetejét sütőpapírral letakarjuk, és újrafagyasztjuk. Vékonyan kivajazunk egy 20 x 30 cm-es tepsit, az alját sütőpapírral kibéleljük, a két hosszabb oldalánál kicsit ráhagyunk.

2. A vajat és a csokoládét hőálló tálba tesszük. Egy nagy lábost 5 cm magasan megtöltünk vízzel, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A hőálló tálat a forró víz fölé tesszük úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. A csokoládét addig kevergetjük, amíg elolvad. A tálat kivesszük, és kicsit hagyjuk hűlni. Belekeverjük a cukrot és a tojást, majd a lisztet és a diót is. Simára keverjük. A tepsibe kanalazzuk, a tetejét lesimítjuk. 30 percig sütjük, amíg megszilárdul. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből.

3. A süteményt 12 adagra vágjuk, a fagylaltot hatra. Két-két süteménylap közé egy-egy szelet fagylaltot teszünk, a tetejét megszórjuk kakaóporral.