VANÍLIAPUDING PÁROLT ALMÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, sütő, szita, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, lerakás/rétegezés, párolás, sütés, szitálás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg sótlan vaj
2 és fél dl tejszín
4 db alma
12 és fél dkg kristálycukor
2 db tojás
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
3 dkg vaníliás pudingpor
4 és fél dkg darált mandula
A díszítéshez:
2 evőkanál porcukor
A vaníliapudinghoz:
másfél evőkanál vaníliás pudingpor
1 és ¼ dl tej
1 dl tejföl
1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. A pudinghoz a pudingport egy tálban keverjük simára egy kevés tejjel. Adjuk hozzá a maradék tejet, és keverjük csomómentesre. Öntsük lábosba, adjuk hozzá a cukrot és a tejfölt. Közepes lángon kevergetve főzzük, amíg a puding besűrűsödik, és rotyogni kezd. Vegyük le a tűzről, és fedjük le folpackkal, hogy ne bőrösödjön.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). A vajat és a cukrot habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük. Váltakozva hozzákeverjük a szitált lisztet a sütőporral, a pudingport és a darált mandulát és a tejszínt.

3. A tészta felét öntsük egy 2 literes hőálló tálba, és a tetejére kanalazzuk rá a kész pudingot. Erre kerül a tészta másik fele. Kanállal simítsuk el a tetejét. Süssük 45-50 percig, amíg megszilárdul. Hintsük meg porcukorral.

4. Közben az almát meghámozzuk, a magházat kivágjuk, és a gyümölcsöt vékonyan felszeleteljük. A cukorral és 2 evőkanál vízzel lábosba tesszük. Felforraljuk, kis lángra tesszük, és fedő alatt 10 percig pároljuk, amíg az alma megpuhul. A pudingot a tálban tálaljuk, a párolt almát melegen kínáljuk mellé.