MAKARÓNI AMATRICIANA MÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 10 perc  Munkaidő: 5 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fazék, sajtkés, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg makaróni
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint forgácsolt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A tésztát nagy fazék forrásban lévő sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük. Leszűrjük, és visszatesszük a főzőfazékba.

2. A mártást a tésztára öntjük, és jól összekeverjük. Parmezán sajtforgáccsal a tetején tálaljuk – ízlés szerint megszórhatjuk frissen őrölt fekete borssal is.

A hagyomány szerint ehhez a mártáshoz makarónit adnak, de másmilyen kedvenc tésztafajtánkkal is kipróbálhatjuk.

AMATRICIANA-MÁRTÁS

2 teáskanál finomra vágott chilipaprika
3 szelet kockára vágott baconszalonna
100 dkg érett, hámozott paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
1 kisebb fej finomra vágott hagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

1. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A paradicsomok gömbölyűbb felét X alakban bevágjuk, majd 1-2 percre forrásban lévő vízbe mártjuk, leszűrjük, és azonnal hideg vízbe tesszük – így a héja könnyen lehúzható (1. kép). A lehéjazott paradicsomokat félbevágjuk, a magot kivesszük (2. kép), húsát felaprítjuk.

2. Vastag falú serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a szalonnakockákat, a megtisztított, finomra vágott hagymát, a chilipaprikát, és közepes lángon, 3 percig állandóan kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Takarékra vesszük, és még három percig pároljuk.