Gombócleves Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, tűzhely
Eljárások: formázás, forralás, főzés, kikeverés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dl húsleves

vagy

20 dl zöldségleves
10 dkg búzaliszt

vagy

10 dkg búzadara
2 evőkanál vaj
1 db tojás
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A gombócokhoz 2,5 dl húslevest vagy zöldséglevest a vajjal felforralunk. A lisztet (darát) habverővel gyorsan belekeverjük.

2. A lisztes alapanyagot 1-2 percig, a grízeset 5-6 perc állandó keverés mellett csendesen forrni hagyjuk. Várunk még kissé kihűl, majd a felvert tojásokat belekeverjük, és megsózzuk a gombóctésztát.

3. Feltesszük főni a maradék levest. Két kávéskanál segítségével gombócokat formálunk a tésztából, és lassú forrásban lévő levesben kb. 5 perc alatt kifőzzük.

Ünnepnapokon a levest tetszés szerint hússal és/vagy zöldségekkel lehet gazdagítani.

Zöldségleves

2 db petrezselyemgyökér
4 db sárgarépa
50 dkg káposzta
0.5 db citrom
1 db húsleveskocka
1 dl olaj
2 db burgonya
1 kisebb zeller
15 dl víz
2 db tojás
ízlés szerint bors
kevés petrezselyemzöld
ízlés szerint só

A kis kockára vágott zöldséget és a vékonyra gyalult káposztát az olajban megpároljuk, a vízzel felengedjük, beletesszük a húsleveskockát, a sót, a borsot, és a zöldségeket puhára főzzük.

A levesestálban elkeverjük a tojások sárgáját a citrom levével, ráöntjük a forró levest, és megszórjuk petrezselyemzölddel.

Tyúkhúsleves

100 dkg tyúkhús
2 db tojás
1 db citrom
15 dl víz
20 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
1 fej hagyma
6 evőkanál rizs
ízlés szerint só
ízlés szerint egész bors

A tyúkhúst a zöldséggel, az egészben hagyott hagymával, sóval, szemes borssal, a vízben kis lángon puhára főzzük.

Ha a tyúk puha, kivesszük a levesből, és az átszűrt levesben megfőzzük a rizst. Közben a tojások sárgáját elkeverjük a citrom levével, eleinte csak 2-3 kanálnyi levest adunk hozzá, majd a teljes mennyiséget hozzáöntjük.

A húst csontjáról lefejtve tesszük a levesbe. Sűrű, szinte főzelékszerű ételt kapunk.