Gombócleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, tűzhely
Eljárások: formázás, forralás, főzés, kikeverés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A gombócokhoz 2,5 dl húslevest vagy zöldséglevest a vajjal felforralunk. A lisztet (darát) habverővel gyorsan belekeverjük.
2. A lisztes alapanyagot 1-2 percig, a grízeset 5-6 perc állandó keverés mellett csendesen forrni hagyjuk. Várunk még kissé kihűl, majd a felvert tojásokat belekeverjük, és megsózzuk a gombóctésztát.
3. Feltesszük főni a maradék levest. Két kávéskanál segítségével gombócokat formálunk a tésztából, és lassú forrásban lévő levesben kb. 5 perc alatt kifőzzük.
Zöldségleves
A kis kockára vágott zöldséget és a vékonyra gyalult káposztát az olajban megpároljuk, a vízzel felengedjük, beletesszük a húsleveskockát, a sót, a borsot, és a zöldségeket puhára főzzük.
A levesestálban elkeverjük a tojások sárgáját a citrom levével, ráöntjük a forró levest, és megszórjuk petrezselyemzölddel.
Tyúkhúsleves
A tyúkhúst a zöldséggel, az egészben hagyott hagymával, sóval, szemes borssal, a vízben kis lángon puhára főzzük.
Ha a tyúk puha, kivesszük a levesből, és az átszűrt levesben megfőzzük a rizst. Közben a tojások sárgáját elkeverjük a citrom levével, eleinte csak 2-3 kanálnyi levest adunk hozzá, majd a teljes mennyiséget hozzáöntjük.
A húst csontjáról lefejtve tesszük a levesbe. Sűrű, szinte főzelékszerű ételt kapunk.