Marinírozott szardínia Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hűtés, marinálás, sütés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl vörösborecet
5 dl olívaolaj
40 db szardínia
1 db babérlevél
6 szál petrezselyemzöld
6 szál kakukkfű
3 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
2 és fél dl víz
3 evőkanál liszt
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A friss szardíniát tisztítsuk meg a pikkelyektől, távolítsuk el a belsőségeket, és ízlés szerint vágjuk le a fejüket. Alaposan öblítsük le a halakat, és konyhai papírtörlővel itassuk szárazra.

2. Sózzuk, borsozzuk meg, és hintsük be kevés liszttel. Az olaj felét hevítsük fel, és kb. 5-5 perc alatt süssük aranybarnára a szardíniákat mindkét oldalukon. Tegyük papírtörlőre, hogy leitassuk róluk az olajat, majd helyezzük mély tálba. A maradék olajat öntsük a serpenyőbe, adjuk hozzá az ecetet, a vizet és a fűszereket. Forraljuk fel, és főzzük 5 percig.

3. Ha kihűlt, öntsük a szardíniára, teljesen el kell lepnie. Legalább 24 órán át tartsuk hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.